Fyrede Dell-medarbejdere i Irland fik i lørdags en check på 110 millioner kroner fra José Manuel Barroso, EU-Kommissionens formand. Det kunne nogle af de danske it-medarbejdere, der er ramt af krisen, godt bruge.
Et af de områder, der har været hårdt ramt af krisen, er Nordjylland. I regionen ser man lyst på mulighederne for at søge penge fra EU-kassen. Der er allerede en ansøgning på vej fra Frederikshavns Kommune. Blot ikke til it-branchen.
"Vi har heldigvis ikke haft et så stort antal tabte arbejdspladser i it-branchen. Samtidig kan vi se, at der er en række positive initiativer i it-branchen, og over halvdelen af de fyrede har fået arbejde igen," siger Dorte Stigaard, direktør for regional udvikling og it i Region Nordjylland.
For at opfylde kriterierne til støttekronerne fra EU kræves det nemlig, at antallet af tabte arbejdspladser overstiger 500. Tabet af arbejdspladser skal ske inden for ni måneder i en bestemt sektor. Det har ikke været tilfældet i Region Nordjylland.
Kritik fra Dansk Folkeparti
EU's globaliseringspulje har årligt 3,72 milliarder kroner til uddeling - primært for at sikre, at afskedigede medarbejdere kommer videre i systemet og uddanner sig til andre jobs.
Men pengene fra EU har fået Morten Messerschmidt, medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, til at anklage EU-Kommissionens formand for at være korrupt og forsøge at købe irske stemmer op til den irske afstemning om Lissabon-traktaten. Irerne skal stemme for anden gang den 2. oktober.
Det er ikke første gang, at it- og telebranchen får støtte fra fonden. I slutningen af juli fik den tyske region Nordrhein-Westfalen 40,9 millioner kroner fra globaliseringsfonden, efter flere end 1.300 medarbejdere på Nokias fabrik i den tyske by Bochum var blevet afskediget.
Sådan søger din region
For at kunne få adgang til den milliardstore EU-kasse, er der en række spørgsmål, som ansøgeren skal svare på. De skal for eksempel redegøre for, hvordan fyringerne er kommet som følge af ændringer i verdenshandelen.
Der er især lagt vægt på, at der skal være bevis for, at fyringerne er kommet som følge af en markant stigning i importen til EU, en hurtig nedgang i EU's andel af verdensmarkedet på en given branche eller outsourcing til tredjeverdens lande.
"Det vil typisk være en kommune, der har kompetencen til at løfte nogle af de opgaver, som midlerne giver mulighed for," fortæller Martin Odgaard Jacobsen, fuldmægtig i Erhvervs- og Byggestyrelsen og ansvarlig for støtte til offentlige instanser, der har tænkt sig at søge fra EU-kassen.