Mens Google tidligere på ugen måtte konstatere en generel europæisk utilfredshed med digitaliseringsprojektet Google Books, er det nu ærkerivalen Microsoft, der gør livet surt for det ellers så fremstormende søgeselskab.
Microsoft raser over den aftale, som Google har indgået med forfattere og forlag i USA, og kalder den et "hidtil uset misbrug af retssystemet."
Financial Times skriver, at Microsoft i et høringssvar giver meget klart udtryk for sin utilfredshed med, at aftalen mellem Google og rettighedshaverne betyder, at Google opnår online-rettigheder til en lang række bøger.
"Et gruppe-forlig er den forkerte mekanisme, denne domstol er den forkerte instans og monopol-dannelse er den forkerte hensigt til at opnå det værdigfulde mål med at digitalisere bøger og øge adgangen til dem," lyder det fra Microsoft.
Ved hjælp af Google Books kan man søge på titler, forfattere, emner og citater i det kæmpe arkiv, der nu omfatter millioner af bøger.
En del af bøgerne vises i deres helhed, andre kan man se uddrag af, og andre igen blot informationer om - som eksempelvis anmeldelser, udgivelsesoplysninger og links til steder, hvor man kan købe bogen.
For at gøre dette muligt, har Google indgået et forlig med forfattere og forlag i USA, men aftalen har også konsekvenser for rettighedshavere uden for staterne, og derfor har flere europæiske lande udtrykt deres utilfredshed.
Høringssvaret fra Microsoft kommer kort tid inden, at en amerikansk dommer skal afgøre gyldigheden af det amerikanske copyright-forlig. Hvis det bliver godkendt, er det meningen, at Google skal betale amerikanske forfattere og rettighedshavere i omegnen af 750 millioner kroner for til gengæld at kunne anvende dele af værkerne i online-arkivet.
Google har publiceret en FAQ om Google Books for at imødekomme nogle af de spørgsmål, der relaterer sig til det omstridte projekt.