Artikel top billede

OSL: Nødvendigt at få klarlagt Oracles MySQL-planer

Morten Kjæsgaard, formand for Foreningen for Open Source Leverandører, sætter pris på, at EU nu vil undersøge Oracles planer med MySQL nærmere.

Formanden for Foreningen for Open Source Leverandører (OSL), Morten Kjærsgaard, sætter pris på, at EU ikke uden videre bare har godkendt Oracles køb af Sun Microsystems.

"Jeg synes, at der er al mulig grund til at få klarhed over MySQL's fremtid, inden man går videre. Jeg er glad for, at man afkræver Oracle svar på, hvad man har tænkt sig at gøre med MySQL," siger Morten Kjærsgaard.

I sidste uge meddelte konkurrence-kommissær Neelie Kroes, at EU sætter gang i en større undersøgelse af Oracles intentioner med MySQL, hvis virksomheden får lov at købe Sun.

"Databaser er et nøgleelement i virksomheds-it-systemer. I den nuværende økonomiske situation leder alle virksomheder efter økonomiske it-løsninger, og open source-software viser sig i stigende grad som mulige alternativer til proprietære løsninger. Kommissionen skal sikre, at sådanne alternativer også vil eksistere fremover," forklarede Neelie Kroes blandt andet.

Og den melding falder i god jord hos Morten Kjærsgaard, formand for OSL, som peger på, at konsekvenserne for Open Office også bør klarlægges.

"Afhængigt af, hvilken virksomhed, man er i open source-verdenen, så er det det ene eller det andet produkt, man er bekymret for. For mit vedkommende er det begge to, så jeg er glad for, at kommissionen tager spørgsmålet alvorligt."

Uenighed om politisk agenda

Det er over fire måneder siden, at Oracle meddelte, at selskabet ville købe Sun Microsystems for 7,4 milliarder dollars, svarende til 43 milliarder kroner.

For et par uger siden fik Oracle de amerikanske myndigheders velsignelse af Sun-opkøbet, og herefter har topchef Larry Ellisons øjne været rettet mod Bruxelles, hvor EU fortsat mangler at sige god for købet.

Efter meddelelsen fra EU's Neelie Kroes var direktør Per Andersen fra analysehuset IDC ude og kritisere, at undersøgelsen tilsyneladende handler mere om en politik til at fremme open source end om konkurrence-hensyn.

"Den politiske agenda kan jo være god nok, men man skal så bare være klar over, at det er den, man diskuterer. Det er en politik, og den kan man være enig eller uenig i," forklarede Per Andersen.

Morten Kjærsgaard fra OSL deler ikke det synspunkt.

"Nej, der er jeg ikke enig med IDC. Jo, der er andre database-løsninger, men selvom jeg tror, at Oracle har reelle hensigter med købet, er det godt at få slået fast, at open source-databasen over dem alle, MySQL, lever videre. En meget effektiv måde at få sat hele open source-miljøet adskillige felter tilbage på, er ved at slå MySQL ihjel," siger han.

Intet varer evigt - gør MySQL?

Både Oracle og Sun er medlemmer af OSL, og Morten Kjærsgaard frygter da heller ikke - med det kendskab han har til den danske del af Oracle - for MySQL's nærmeste fremtid.

"Oracle har været med næsten siden, vi startede i 2003, og de kæmper meget for open source og åbne standarder. Derfor er jeg også forholdsvis rolig i forhold til fusionen."

"Men i øjeblikket er de store internationale spillere ramt af finanskrisen. Det går ud over deres bundlinje, og den slags har det med at ændre på prioriteringer, og derfor synes jeg, at det er rart at få slået fast, at MySQL lever videre."

Morten Kjærsgaard tilføjer dog, at EU naturligvis ikke kan kræve en evigheds-garanti af Oracle, men snarere en klar udmelding om MySQL-intentionerne.

"Verden forandrer sig, og det kommer MySQL også til, og derfor kan det også godt være, at verden ser anderledes for MySQL om tre år, end den gør i dag. Men jeg mener, at Oracle skal garantere i hvert fald en periode med ro på bagsmækken."

EU har meddelt, at de næste 90 dage, frem til 19. januar 2010, skal bruges på at foretage en tilbundsgående undersøgelse af handlens konsekvenser.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere