Artikel top billede

Intel og Microsoft sammen om lynhurtig Windows 7

Et samarbejde mellem Microsoft og Intel skal sikre forbrugerne lynhurtige Windows 7-maskiner.

Computerworld News Service: Microsoft har forbedret Windows 7, så systemet vil køre bedre på maskiner med Intels multi-kerne chip, hvilket alt i alt vil give en bedre performance i systemet og et mindre energiforbrug.

Intels nye chip vil inkludere funktioner, der kan hjælpe Windows 7 med at opnå bedre performance i forhold til Vista.

Den bedre ydelse følges ad med et mere effektivt energiforbrug, da styresystemet i højere grad kan udnytte det strømstyrings-værktøj, der er inkluderet i Intels nyeste chip.

Kan skalere ydelsen

Microsoft har designet styresystemet til at skalere applikations-ydelsen ved på intelligent vis at opbryde opgaver.

Det gælder eksempelvis videokodning, der kan blive udført simultant på flere forskellige kerner og tråde.

En ingeniør fra Microsoft kan for eksempel køre et billede i høj opløsning 10 procent hurtigere igennem på en Windows 7-maskine med en quad-core processor, der kører to tråde per kerne set i forhold til en maskine, der kører en tråd per kerne.

Afhænger af flere faktorer

Forbedringerne i ydelsen afhænger dog af både applikationen og måden, maskinen bliver brugt på, siger Ruston Panabaker fra Microsoft.

Repræsentanterne fra de to virksomheder vil ikke fortælle om generelle forbedringer i ydelsen i forhold til Windows Vista eller Windows XP. Efter planen skal Windows 7 udkomme 22. oktober.

De fleste af de Intel-chip, der findes i pc'er til private, kan kun køre en tråd per kerne.

Brugerne af Windows 7 vil dog sandsynligvis opleve et regulært performance-boost, når Intel udgiver nye chip til både bærbare og stationære computere, der er baserede på den Westmere mikroarkitektur, der gør det muligt at køre to tråde per kerne.

De nye chip - der har fået kodenavnene Arrandale og Clarkdale for henholdsvis bærbare og stationære computere - vil komme i produktion i årets fjerde kvartal.

Begyndelsen af næste år

Chippene vil blive fremstillet med udgangspunkt i den avancerede 32-nanometer proces, og de finder sandsynligvis vej til systemerne engang i begyndelsen af næste år.

Chippen vil altså forbedre systemets ydeevne, men samtidig vil den intelligente opbrydning af opgaver også kunne mindske den strøm, systemet bruger, siger Mike Angiulo fra selskabet.

Når opgaverne bliver fordelt mellem flere kerner, så vil kernernes clock-hastighed blive reduceret, og det gør processoren mere energi-effektiv.

Microsoft har desuden gennemført kerne-ændringer i Windows 7, der skal hjælpe med strømstyring for kernerne i Intels chip sammenlignet med tidligere operativsystemer.

En demonstration viste hvor meget strøm en DVD-afspilning tager på en batteri-drevet 15,63 watt bærbar computer med Windows 7 sammenlignet med energiforbruget på en lignende Vista-maskine med 20,48 watt.

Levetid forlænges betragteligt

Den slags energibesparelser vil kunne forbedre batteri-levetiden med flere timer, fortæller Ruston Panabaker.

Microsoft har desuden fundet måder at effektivisere timer-systemet, der får kernerne i Intels processorer til at 'sove', når de ikke bliver brugt.

Afhængigt af brugen kan operativsystemet på intelligent vis sætte forskellige kerner i forskellige tilstande, og kernerne vil forblive i sovende tilstand i længere tid, end de gjorde i Windows Vista, siger Ruston Panabaker.

Intels Westmere-chip vil desuden inkludere instruktioner for AES ('Advanced Encryption Standard'), der fortæller, hvordan man kan få kryptering af data til at foregå hurtigere, siger Mark Swearingen, der er 'director of Microsoft program office' hos Intel.

Microsoft har desuden tilføjet AES-instruktionerne til Windows' API ('application programming interface'), som applikations-udviklere kan bruge til at bygge programmer med.

Et program, der kan udnytte on-chip AES, er BitLocker, som er et Windows 7-program, der kan kryptere data i systemet.

Den typiske disk-kryptering og AES-lignende funktioner medfører et vist CPU overhead (data-tab), men de nye instruktioner skulle kunne mindske det, siger Mark Swearingen.

En anden funktion i Windows 7, der udnytter Intels chip, er XP-mode, som er et miljø, der gør det muligt for brugerne at køre Windows XP-kompatible programmer.

Teknologien bruger Intels on-chip virtualiserings-teknologi og er specielt brugbar for mindre virksomheder, der har brug for et sikkerhedsnet i forhold til de nedarvede applikationer. Denne feature understøtter desuden AMD's AMD-V virtualiserings-teknologi, som findes inkluderet i de fleste AMD-chip.

Mike Angiulo fra Microsoft fortæller, at software-udviklerne forsøgte sig med en ny måde at udvikle i Windows 7-processen, så de bedre kunne finjustere i forhold til den nyeste hardware.

I stedet for at levere en beta-version af et styresystem med potentielle idéer, der ligner fortidens, forsøgte Microsoft at skabe et operativsystem, der var tæt på den endelige version. Feedback fra beta-testerne hjalp til at prioritere ingeniør-idéerne, hvilket var med til at forbedre styresystemet i forhold til system-performance og strømstyring.

Det er samtidig første gang, Microsoft ikke har fordoblet kravene til Windows med en ny udgivelse, fortæller Mike Angiulo. Da Windows i 2007 skiftede fra XP til Vista, skulle brugerne have både hurtigere processorer og mere hukommelse, mens Windows 7 kan køre på hardware fra netbooks til servere, tilføjer han.

Microsoft samarbejder desuden med andre hardware- og software-partnere om at sikre, at kompatibelt software og drivere er klar til lanceringen af Windows 7.

Windows 7 vil for eksempel understøtte en ny API, kaldet DirectX 11, der kan opbryde opgaver over flere CPU'er og grafikkort, hvilket også skulle give en bedre ydelse i forhold til grafik og multimedie.

Softwaregiganten arbejder desuden sammen med de førende producenter af grafik-chip som Nvidia og Advanced Micro Devices om disse funktioner.

Microsoft er ikke den eneste virksomhed, der laver hardware-forbedringer for at styrke ydelsen i operativsystemet. Apple har for eksempel ændret den grundlæggende arkitektur i Mac OS X 10.6 OS - bedre kendt som Snow Leopard - ved hjælp af forbedringer, der gør det muligt for styresystemet af fordele opgaver til samtidig udførelse over flere CPU- og GPU-kerner.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere