Artikel top billede

IT- og Telestyrelsen vil sparke gang i IPv6

Der skal gang i udrulningen af IPv6-protokollen, hvis vi ikke skal løbe tør for IP-adresser. Derfor har IT- og Telestyrelsen sendt et strategi-oplæg til indholdsleverandører og internetoperatører.

Det er endnu ikke kritisk, men det kan det blive, hvis der ikke gøres noget.

Sådan er situationen omkring overgangen til IPv6-protokollen, der i fremtiden skal sikre, at der er IP-adresser nok til det konstant stigende antal apparater, der kobles til internettet.

"Det er både kritisk og ikke kritisk - forstået på den måde, at det jo ikke er sådan, at de gamle adresser pludselig holder op med at virke," forklarer Kirsten Sanders, der er specialkonsulent i IT- og Telestyrelsens Sikkerhedskontor.

Det nuværende IPv4-system begrænser antallet af unikke IP-adresser til lidt over fire milliarder, og derfor forventes det, at man inden for de nærmeste år for alvor vil begynde at mærke manglen på IP-adresser. Det skal efterfølgeren til IPv4, IPv6, hindre.

Problemer fra 2011

For at få sat fokus på behovet for at opgradere til IPv6 har IT- og Telestyrelsen sendt et høringsbrev samt et forslag til en handlingsplan til en lang række offentlige og private organisationer og virksomheder. I brevet fremgår det, at det er forventningen, at "manglen på IPv4-adresser i løbet af 2011 vil begynde at vanskeliggøre udbredelsen af tjenester, der kræver nye adresser."

Derfor er det nødvendigt at få sat gang i overgangen til IPv6 allerede nu, forklarer Kirsten Sanders.

"Vi vil godt sidde for bordenden i sådan et samarbejde mellem udbydere og leverandører - for det er i virkeligheden dem, der skal gøre noget. Problemet er, at der ikke er noget stort incitament, det er ikke sådan, at der et populært spil, som kun kan tilgås via IPv6. Lidt spøgende kan man sige, at incitamentet ved IPv6 er selve internettet," forklarer Kirsten Sanders.

Som Computerworld skrev i går, så mener blandt andre organisationen Internet Society (ISOC), at det offentlige skal presse mere på for at få sat skub i overgangen til IPv6.

I IT- og Telestyelsens høringsbrev til de omkring 70 internet-aktører kan man blandt andet læse, at staten vil "gå foran i en afgørende og nødvendig infrastrukturudvikling ved at stille krav om IPv6-understøttelse af hardware, software og netværk i sin indkøbspolitik."

Kravet om IPv6-kompabilitet var allerede at finde i Finansministeriets Indkøbssekretariats seneste udbudsrunde på netkomponenter til staten, oplyser IT- og Telestyrelsen også. Der eksisterer også allerede et krav om IPv6-kompabilitet i "statens væsentligste hjemmesider" senest i 2010, fremgår det af høringsbrevet.

"Man kan sikre, at der ikke er kodning i de websites, som forhindrer, at de kan afvikles på en IPv6-platform," forklarer Kirsten Sanders.

Sådan mærker borgerne IP-knapheden

Det høringsbrevet fremhæves også, at der er behov for en oplysningsindsats over for de professionelle aktører og - i et mere begrænset omfang - borgerne. Den skal staten stable på benene i samarbejde med administratoren af .dk-domænet, DIFO.

Kirsten Sanders peger dog over for Computerworld på, at den almindelige borger i første omgang ikke behøver at frygte knapheden på IP-adresser.

"Vi er rimeligt godt forsynet i Danmark, fordi vi er et meget etableret samfund med masser af websites. Der, hvor man oplever problemerne, er i de lande, hvor man er i gang med at etablere en hel masse, fordi der ikke er så meget web-infrastruktur i forvejen," siger hun.

IPv4-protokollens begrænsninger vil dog kunne mærkes i særlige tilfælde.

"Der, hvor der kan opstå et problem, er hvis man begynder sætte IP-numre på kaffekander og alt muligt, som man af og til taler om, eller hvis du vil styre hele dit hus og derfor har brug for IP-adresser til alt i huset. Det kan du ikke få."

Mens det nuværende IPv4-system benytter 32-bit-adresser, hvilket begrænser antallet af unikke IP-adresser til lidt over fire milliarder, så kan man med IPv6's 128 bit nå op på 340 sekstillioner.

En sekstillion er et 1 efterfulgt af 36 nuller, hvilket ser således ud på skrift: 1.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.

Der er høringsfrist på IT- og Telestyrelsens brev tirsdag 15. september.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

21. november 2024 | Læs mere


Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere