Artikel top billede

En smartphone skal da have touchscreen

Touch-skærme hitter, men fulde tastaturer vokser dog også i popularitet på bekostning af det almindelige numeriske tastatur.

Computerworld News Service: Flere end 15 millioner ud af de 38,1 millioner mobiltelefoner, der blev solgt i årets andet kvartal, havde en touchscreen som primære grænseflade, siger markedsanalysefirmaet Canalys.

Det er langt flere end for et år siden, da kun 3,9 millioner ud af 33,6 millioner solgte mobiltelefoner i andet kvartal 2008 havde touchscreen. Den trykfølsomme skærms succes er selvfølgelig tæt forbundet til Apples iPhones overvældende succes, som har tændt brugerinteressen, forklarer Mike Welch, som er vice president hos Canalys.

Antallet af smartphones, der bruger et fuldt tastatur som primære grænseflade, er også steget til 10,7 millioner.

Canalys får sine tal ved først at afgøre, hvad der er den primære grænseflade, hvis en mobil har flere end en input-mekanisme. Firmaet tæller derefter mobilen som enten en touch-, fuld tastatur- eller numerisk tastatur-telefon. Så Palm Pre og den Android-baserede G1 tælles for eksempel som touch-telefoner, forklarer Welch.

Ligesom mange andre markedsanalysefirmaer er Canalys optimistisk angående smartphone-markedet og forudsiger på nuværende tidspunkt en vækst på 14 procent for det globale salg i 2009 i forhold til 2008.

Sociale medier kræver tastaturer

Det, der driver det stigende antal telefoner med fuldt tastatur, er det øgede salg af Research In Motions BlackBerry-telefoner, og den øgede interesse i sociale medier såsom Facebook og Twitter, som kræver en del tastearbejde.

Det kan være en hjælp at have et fuldt tastatur, når man skal skrive megen tekst, påpeger Welch. De såkaldte "soft-tastaturer" (det vil sige software-tastaturer på en touchscreen) har fået en del kritik, som ikke altid er fortjent, siger Welch.

Det handler i sidste ende om, hvordan tastaturet er implementeret, og understøttelsen af landskabs-modus i for eksempel iPhone er et skridt i den rigtige retning, mener Welch. Det gjorde det lettere for folk med store fingre at taste.

Stemmegenkendelse det næste store

Den store taber er det numeriske tastatur eller keypad'et. For et år siden havde over 60 procent af alle smartphones et traditionelt numerisk tastatur. I dag er den andel faldet til omkring 32 procent.

I den nærmeste fremtid vil stemmegenkendelse spille en væsentlig vigtigere rolle på smartphones og supplere andre teknologier, mener Welch. Navigations-applikationer er et godt område for stemmegenkendelse, da kun et begrænset ordforråd her er nødvendigt, argumenterer han.

Stemmegenkendelse kan også bruges til at give simple kommandoer og tekstinput på smartphones, påpeger han. Men stemmegenkendelses-teknologierne er stadig under udvikling og fungerer ikke godt nok til at være i udbredt brug på mobiler eller pc'er endnu, forklarer han.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. marts 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere