Artikel top billede

Når de gigantiske højttalertårne på Orange Scene buldrer og brager, sker det under konstant elektronisk overvågning. Foto: Frederik Danvig

It-system beskytter koncertgæster på Roskilde

Et elektronisk lydsystem sikrer, at de mange tusinde koncertgæster på Roskilde Festival ikke får skadet hørelsen.

Lyden skærer sig gennem marv og ben og ryster indvoldene nådesløst rundt, når bassen sætter ind.

Menneskehavet bølger frem og tilbage med armene løftet over hovedet.

Lidt tilbagetrukket fra publikumhorderne står en mand bag en mixerpult med et stort, lysende decibel-tal på skærmen.

Det er hans opgave at sørge for, at de feststemte koncertgængeres ører ikke lider overlast.

Hjemmestrikket it-system

Til det formål har lydteknikeren og ingeniøren Jacob Navne udviklet noget special-software, der sammen med et ligeså specialbygget lydkort nøje overvåger, hvor højt musikken spiller, når bandet trykker den af på scenen.

Selv er han dog ikke meget for at tage æren for systemet.

"Jeg har som sådan ikke opfundet noget nyt - man har jo målt lydniveau i mange år efterhånden, men det er et faktum, at der bliver mere og mere fokus på, hvor højt der bliver spillet til koncerter," siger han.

Løser lyd-tvister før de opstår

I takt med det større fokus oplever Jacob Navne ofte, at der opstår uenighed om, præcis hvem der har ret, når lydniveauet skal fastsættes.

"Problemet er, at de måleapparater, der findes på markedet, er ekstremt komplicerede. Derfor opstår der en masse ballade mellem lydmænd, arrangører og politi om, hvad det egentlig er, man måler, og hvor højt man må spille," forklarer han.

"Jeg har rejst Europa tyndt adskillige gange med diverse orkestre og bliver træt af at skulle stå og diskutere det her. Der er stor forvirring om, hvad det egentlig er, man måler," siger han.

Blandt fulde gæster er synlighed vigtigt

Den forvirrig har Jacob Navne nu forsøgt at undgå ved at udvikle sit eget lydmålings-system, som han indtil videre har fået solgt til store festivaler rundt omkring i Europa, og altså herunder også Roskilde Festival.

"Jeg spurgte mig selv, om man da ikke kan lave et system, der overholder gældende lovgivning, samtidig med, at lydmænd og arrangører forstår det," siger han.

Systemet, forklarer han, er sådan set enkelt nok.

"Det er en mikrofon og et lydkort, jeg har fået designet i Tyskland sammen med softwaren. Langt de fleste usb-lydkort kommer med drejeknapper, men det er alfa og omega, at mit er låst fast, så man ikke kan ændre lydniveauet, så det ikke virker, som om man spiller så højt," siger han.

Målingerne skal være synlige

En af de største forskelle på Jacob Navnes system og mange andres er, at selve lydmåleren har fået absolut topprioritet.

Ingen skal kunne sige, at de ikke var opmærksomme på, hvor højt, der blev spillet, forklarer han.

"En standard decibel-måler giver dig rigtig meget information på en meget lille skærm, og en rådgivende ingeniør i støj ved godt, hvad der står på den skærm, Men når man står på en festivalplads med 10.000 stive mennesker i solskin, så er det ikke særlig informativt," siger han.

"Derfor har jeg blæst de værdier, som har relevans for lydmanden, op på skærmen," siger Jacob Navne.

Softwaren logger samtidig samtlige lydmålinger i en database, så historikken kan trækkes frem, hvis der senere kommer klager fra såvel arrangører som publikum.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere