Artikel top billede

Microsoft vs. Google: Kampen når nye højder

ComputerViews: Google og Microsoft bekriger hinanden i et af it-historiens mest innovations-krævende oprustnings-kapløb. Med Googles Wave og Microsofts Bing når kampen nye højder.

Den seneste uge har budt på to yderst interessante produktlanceringer fra henholdsvis Microsoft og Google.

Microsoft relancerede deres søgemaskine Live Search under navnet Bing, et web-produkt der skal forsøge at tage kampen op med den altdominerende søgemaskine fra Google.

Google, derimod, frigav en tidlig udvikler-version af et samarbejds- og kommunikationsværktøj ved navn Wave, der skal binde e-mail, chat, blogs, billeder, videoer, dokumenter og wikier sammen. Var der nogen, der sagde SharePoint-alternativ?

I det hele taget har de to software-giganter uhyre travlt med at komme op med innovative tjenester og applikationer, der skal gøre livet sværere for modparten.

Det har de på hylderne

En aktuel liste (ikke prioriteret) over kamp-disciplinerne i it-giganternes uofficielle verdensmesterskab ser således ud:

Kontorpakker: Google Apps vs. Microsoft Office
Samarbejdsværktøjer: Google Wave vs. Microsoft SharePoint
Søgemaskiner: Google vs. Bing
E-mail: Gmail vs. Hotmail
Chat: Google Talk vs. Messenger
Cloud-platforme: Google App Engine vs. Windows Azure
Operativsystemer: Google Android vs. Windows
Partner-programmer: GAPE vs. Microsoft Partner Program.
Browsere: Google Chrome vs. Internet Explorer
Sociale netværk: Orkut vs. Live Spaces
Billeder: Picasa vs. Windows Live
Kort: Google Maps/Earth vs. Bing Maps/Virtual Earth

Der er naturligvis masser af men'er forbundet med en liste som denne, men det ændrer ikke ved den grundlæggende tendens: De to selskaber ligner hinanden mere og mere.

Stadig forskelle

Ja, Windows er andet og mere end Google Android. Men hov, se nu der - pludselig er Android ikke længere kun OS på mobiltelefoner, men også på netbooks.

Nej, Google kan ikke matche Microsofts stærke partner-program, men Larry Page, Sergey Brin og Eric Schmidt forsøger skam alligevel ved at lade andre virksomheder videresælge og supportere Google Apps.

Og ja, der er stadig områder, hvor de to selskaber ikke umiddelbart har grund til at frygte hinanden.

I flæng kan nævnes, at Microsoft er ene om at have sine serverprodukter, herunder virtualiseringen, Dynamics, .Net-platformen, Surface, Zune, Xbox og Silverlight.

Til gengæld har Google produkter som YouTube og Blogger.

Men til trods for det, og selvom der naturligvis er forskel i kvaliteten, kompleksiteten og anvendelsesmulighederne i de forskellige produkter, som selksaberne har til fælles, er der ingen tvivl om, at de to selskaber er hinandens største konkurrenter.

Milliarder på spil

At det ikke er for børn, når Microsoft og Google bider skeer med hinanden, blev blandt andet illustreret sidste år, da Microsoft ville købe Yahoo for 224 milliarder kroner i et forsøg på at ryste søge-tronen under Google.

Selvom Google siden stiftelsen i 1998 har været ude i et af verdenshistoriens mest bemærkelsesværdige vækst-eventyr, mens Microsoft har kæmpet med milliard-store EU-bøder og Vista-problemer, har topchef Steve Ballmer endnu ingen grund til at agere underdog i forholdet til Google.

Her er vinderen

Microsoft havde i årsregnskabet for 2008 en medarbejderstab på 91.259 ansatte, en omsætning på 325 milliarder kroner - hvis man regner med den nuværende dollarkurs - og et årsresultat efter skat på 95 milliarder kroner, hvilket var en stigning på 26 procent i forhold til året før.

Til sammenligning kunne Google i 2008 'kun' prale af en medarbejderstab på omkring 10.000 (opgør ikke det præcise tal).

Omsætningen var på rundt regnet 117 milliarder kroner, og resultatet efter skat lød på godt og vel 23 milliarder kroner, hvilket var stort set identisk med resultatet fra året før.

Kun én sikker vinder

Sammenligningen er muligvis ikke helt rimelig, for mens Google kun har været på banen i et enkelt årti, er det adskillige årtier siden, at Bill Gates i 1975 fik en god idé og grundlagde Microsoft sammen med Paul Allen.

Det korte af det lange er dog fortsat, at Microsoft - trods Googles fuldstændigt fænomenale første årti - fortsat er storebror. Både når det gælder økonomisk størrelse og antallet af produkter på hylderne.

Endnu.

Googles innovative kvaliteter kan der nemlig ikke anfægtes, og spørgsmålet er, hvad endnu et årti med 'Googlemania' vil betyde for Redmond-holdet?

Kun én ting er sikkert; Den benhårde produkt-dyst mellem de to it-giganter har forbrugerne som den sikre sejrsherre, for den konstante og aggressive innovation resulterer i bedre og billigere produkter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere