Computerworld News Service: Ejeren af et it-diskussionsforum har sagsøgt Apple med anklager om, at virksomheden har udnyttet amerikanske ophavsretslovgivning til at spænde ben for en legitim diskussion af dens iTunes-software.
Søgsmålet blev indgivet mandag og kan komme til at afprøve grænserne for U.S. Digital Millennium Copyright Act (DMCA). Sagen drejer sig om et open source-forsøg på at få iPods og iPhones til at fungere sammen med anden software end Apples iTunes. Sidste november krævede Apples advokater, at websitet Bluwiki.com fjernede et projekt ved navn iPodhash med anklager om, at dette projekt krænkede DMCA's ophavsretslove.
Søgsmålet blev indgivet til U.S. District Court for the Northern District of California af Electronic Frontier Foundation (EFF) sammen med advokater, der repræsenterer OdioWorks, som er det lille firma, der står bag Bluwiki. Advokaterne argumenterer, at iPodhash-diskussionerne handlede om reverse engineering af software, ikke om at krænke ophavsret, og beder domstolen om at afgøre sagen.
EFF har tidligere argumenteret i sager, at reverse engineering, der bruges til at bygge nye produkter, er lovlig under DMCA's ophavsretslove. Men denne sag er dog lidt anderledes ifølge Fred von Lohmann, som er advokat for den digitale borgerretsorganisation.
"Dette er første gang, jeg har set en virksomhed foreslå, at det krænker DMCA slet og ret at tale om at foretage reverse engineering," påpeger han. Alle tidligere sager har involveret faktiske, succesfulde reverse engineered værktøjer."
Bluwiki er en åben wiki-tjeneste, der hoster diskussionssider for mange forskellige projekter. Efter Apples brev i november, der bad om at få et særligt forum taget ned, så er tre andre fora, der handlede om en kryptografisk funktion i iTunes, også blevet fjernet fra Bluewiki.
Blokering siden 2007
Open source-udviklere har arbejdet på at bryde nogle kryptografiske mekanismer, der har været brugt i iTunes siden 2007.
På det tidspunkt introducerede Apple for første gang en særlig operation i sine produkter, kaldet checksum hash, for at sikre at Apples udstyr kommunikerer med iTunes og ikke andet software end Apples eget.
Udviklere reverse engineered Apples checksum-mekanisme, men sidst i 2008 introducerede virksomheden en ny version af denne krypterende teknik sammen med iPod Touch og iPhone. Og det var dette, der blev diskuteret, da Apple indgav sin anmodning om at få forumet lukket.
Ifølge EFF og OdiWorks arbejdede iPodhash på at få iPod og iPhone til at fungere sammen med anden software såsom Winamp eller Songbird, og at dette arbejde ville hjælpe brugere af iPod og iPhone, som kører Linux, da Apple ikke udgiver en version af iTunes til Linux.
Men i et brev fra 17. december til EFF skriver Apples advokatfirma, at EFF "tager fejl", hvis organisationen antager, at denne teknologi kun bruges til autentifikation af iTunes-softwaren. Arbejdet truer ifølge brevet også Apples FairPlay-system til beskyttelses af ophavsret.
Apple har ikke svaret på anmodninger om at kommentere søgsmålet.
I et interview mandag siger stifter af OdioWorks Sam Odio, at han tror, at iPodhashs chefudvikler, som bruger pseudonymet Israr, vil tage diskussionen op igen, hvis OdioWorks og EFF vinder sagen.
"Det var lovligt, det som ham her var i gang med," fastslår Odio.
"Han forsøgte bare at reverse engineer Apples produkter for at få dem til at fungere sammen med Linux og anden tredjepartssoftware."
Oversat af Thomas Bøndergaard