Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck. (Foto: Mikael Rieck)

Den sorte it-skole - Her slås de om maskinerne

På Christianshavns Skole er der én computer for hver otte elever. Skolen mangler at få en it-kultur stablet på benene, mener skoleleder.

Tilbage til hovedartiklen

På Christianshavns Skole i København vil både lærere, elever og ledelse gerne sidde forrest i it-vognen, men et stramt budget har indtil videre bremset for de digitale ambitioner og placeret skolen på bagperronen.

"Lige nu ligger vores skole ikke så højt på it-parathed, fordi vi ikke har de fysiske rammer til at udfolde os på," erkender skolens afdelingsleder i læringsmiljøet Anders Boesen over for Computerworld.

Især det faktum, at skolens 672 elever må deles om 84 pc'er - svarende til én computer pr. otte elever - er ifølge Anders Boesen langtfra godt nok.

"Vi har naturligvis viljen til at gøre det bedre, men den økonomiske realitet er en anden. Hvis der skal være en pc til fem elever, skal vi ud og købe 50 nye computere, og det har vi simpelthen ikke råd til på et årsbudget," siger Anders Boesen.

Skolen har et årligt undervisningsbudget på 700.000 kroner. Når der er købt undervisningsbøger og arrangeret udflugter, rækker kassen sjældent til de store it-investeringer.

Seneste storindkøb

Sidste gang, skoleledelsen købte stort ind af it-udstyr, var i forbindelse med Undervisningsministeriets satsning på bærbare computere til landets 3. klasseelever fra 2004 til 2007, hvor skolerne og ministeriet deltes om udgiften.

Den ordning er dog stoppet nu til Anders Boesens store ærgrelse.

"Hvis den slags initiativer virkelig skal fungere, skal initiativet fortsætte, så alle klassetrin bliver udstyret med bærbare computere," siger han.

Med 16 computere i ét stort computerlokale, 24 bærbare pc'er til udlån og flere stationære computere fordelt i forskellige klasselokaler og mindre it-lokaler forsøger Christianshavns Skole at vride så mange ressourcer ud af maskinerne som muligt.

Fare for at komme bagud

De fleste pc'er har installeret programpakker med blandt andet matematikprogrammer, og i faget billedkunst benytter eleverne gerne it-udstyret til billedredigering. Skolens trådløse net kommer også både lærere og elever til gavn i dagligdagen.

"I historieundervisningen bliver nettet ofte brugt som et stort opslagsværk, og i faget engelsk har lærerne med succes inddraget filmklip fra blandt andet YouTube," forklarer Anders Boesen.

Lokaler er konstant booket

Men han fortæller samtidig, at de sparsomme it-ressourcer betyder, at computerlokalerne konstant er booket, og det trådløse net på hovedskolen ikke når helt over til skolens filial, hvor de mindste klassetrin op til 2. klasse befinder sig. De må nøjes med én fastnetforbindelse i et klasselokale.

Derudover er pc'er ofte ude af drift, men it-supporterne fra kommunens Center for Informatik kommer kun og reparerer dem en til to gange om ugen.

"Hvis eleverne virkelig skal have noget ud af at bruge it i undervisningen, så hjælper det jo ikke, at de kun kommer i berøring med computerne hver fjerde uge," sukker Anders Boesen.

Skolen vil gerne forsøge sig med interaktive tavler og andre it-hjælpemidler, men i første omgang ønsker Anders Boesen sig flere pc'er og projektorer, så lærerne kan samle eleverne på klasseniveau og gennemgå undervisningsmaterialet.

Anders Boesen kaster heller ikke kun skylden på stramme budgetter, når han vurderer, hvordan skolen kan trække ud af it-nødsporet og få sat damp under de digitale kedler.
"Vi mangler at få en it-kultur op at stå på skolen, hvor vi skal finde vores ben at stå på. Hele lærerstaben er eksempelvis heller ikke klædt på til at undervise med interaktive tavler, men det kan jo være forandret om fem til 10 år," siger han.

Han understreger derfor, at han sammen med skolens to it-vejledere i den kommende tid skal have skruet en treårig plan sammen om blandt andet skolens maskinpark og it-integra­tionen i undervisningen.

"Vi ser naturligvis en fare for, at vores elever kommer bagud på it-fronten på grund af manglende ressourcer. Men vi har stadig et ansvar for at klæde eleverne på til at kende principperne i de forskellige computerprogrammer og navigere sikkert rundt på nettet," siger Anders Boesen.

Tilbage til hovedartiklen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere