Artikel top billede

AMD skruer strømforbruget på chip helt i bund

AMD optrapper i krigen mod Intel. Det nyeste våben bliver en stærkt strømbesparende chip.

Computerworld News Service: Advanced Micro Devices vil inden for de kommende tre måneder lancere selskabets ny Shanghai-processor, der er "meget strømbesparende," hvilket kan optrappe den løbende chipkrig med konkurrenten Intel.

Den ny quad-core Opteron EE-chip vil give den samme ydelse, men bruge langt mindre strøm end sine forgængere, fortæller en talskvinde fra virksomheden. AMD's serverprocessorer trækker minimum omkring 50 watt.

Serverchippen Opteron EE bliver muligvis tilgængelig i løbet af de næste tre måneder. Denne chip vil blive fremstillet ved 45 nanometer-metoden og vil blive en del af processorfamilien Opteron med kodenavnet Shanghai.

AMD gør også fremskridt med sin kommende produktlinje af sekskernede server-processorer med kodenavnet Istanbul.

Udover to yderligere kerner tilføjer AMD strømstyringsteknologier og forbedringer af chippens ydelse, oplyser Margaret Lewis, som er produktmarketingdirektør for AMD's server- og arbejdsstations-division.

Virksomheden håber, at Istanbul-chippen vil give forbedret ydelse samtidig med at trække den samme mængde strøm som eksisterende quad-core Shanghai-serverchip.

Istanbul-chippen er baseret på Shanghai-kernen med "de samme strømeffektive dele" og mere cache, forklarer Lewis. Hun giver dog ingen yderligere detaljer om teknologien, men bemærker, at justeringerne vil hjælpe chippen til at håndtere større beregningsbyrder.

Istanbul-chippen er planlagt til andet halvår i år, oplyser Lewis. Serverleverandørerne Dell og Hewlett-Packard vil understøtte Istanbul-processoren i deres servere, når chippen udkommer, fortæller virksomhederne.

Dagen efter Intel

AMD's udmelding kommer kun en dag efter, at Intel afslørede sin ny quad-core Xeon-serverchip, som chipproducenten fremfører som den væsentligste modernisering af dens serverchip-linje siden udgivelsen af Pentium Pro i 1995.

Denne lancering udlignede AMD's langvarige fordel ved en integreret memory controller direkte på CPU'en.

"Vi er begejstrede over at se, at vores konkurrent endelig benytter sig af den integrerede memory controller-teknologi, som vi introducerede helt tilbage i 2003," siger Lewis.

Det er svært at lave nogen direkte sammenligning mellem Intels og AMD's serverchip, da de er baseret på forskellige arkitekturer, forklarer Dean McCarron, som er ledende analytiker hos Mercury Research.

Chipproducenterne konkurrerer om markedsandele og skubber til grænserne på områder såsom pris og ydelse, fortæller han.

Skarpøjede serverkøbere er ude efter at få noget få pengene og overvejer en vifte af faktorer heriblandt arbejdsbyrdefordeling og chippenes strømforbrug.

Dette har ført til, at chipproducenterne har gjort chippene kraftigere ved at tilføje flere kerner, hvilket også hjælper til at nedsætte strømforbruget, fortæller McCarron.

Det giver mening at tilføje flere kerner, da virksomhederne søger at konsolidere deres servere og køre flere applikationer i virtualiserede miljøer, forklarer han.

Servere udstyret med hurtigere processorer kan køre flere opgaver sammenlignet med langsommere servere, hvilket kan hjælpe til at konsolidere serverne i datacentrene.

Som en forpremiere på det første store skidt fremad fra quad-core-chip demonstrerede AMD de første fungerende enheder af Istanbul i februar.

En repræsentant for virksomheden udtalte på daværende tidspunkt, at servere med otte processorsokler kan indeholde op til 48 kerner med Istanbul-chippen. Intel sælger allerede sekskernede processorer til servere med kodenavnet Dunnington.

I 2010 vil AMD fordoble antallet af kerner i dens processorer til tolv med en chip med kodenavnet Magny Cours, som vil understøtte den hurtigere DDR3-hukommelse. Intel tilføjer også hele tiden flere kerner og vil udgive nye både seks- og ottekernede chip senere i år eller tidligt næste år.

Uheldigvis for begge parter sker disse produktlanceringer på en baggrund af økonomisk kollaps, påpeger McCarron.

"Det vil maskere produkternes forretningsmæssige værdi. Vi befinder os i nye omgivelser," fastslår McCarron.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere