Microsoft og Sun slutter fred

Efter mere end 10 års juridisk strid har kamphanerne Microsoft og Sun sluttet fred. Microsoft betaler nu Sun 12 milliarder kroner, og de to parter vil fremover sørge for, at deres teknologier kan arbejde sammen.

Indhold

Microsoft og Sun har indgået forlig efter mere end 10 års stridigheder om patenter og gensidige beskyldninger om konkurrenceforvridning.

I det ret omfattende forlig har Microsoft indvilget i at betale Sun omkring 12 milliarder kroner, ligesom de to softwaregiganter er blevet enige om, at deres to konkurrerende teknologier fremover skal kunne arbejde sammen.

På den måde vil Microsoft og Sun arbejde i "kundernes interesse", hedder det.

En sejr for klogskaben
- Dette er en stor sejr for klogskaben. Vi er meget tæt på at indlede en af de helt store repositioneringer, siger Scott McNealy, administrerende direktør i Sun, der ellers har været kendt for sine vittige og bidende angreb på Microsoft i de seneste mange år.

Han skal nu til at vænne sig til fremover at se sin ærkerival som en ven.

Betalingen fra Microsoft falder delvist for at lukke de patentsager, som de to selskaber har kørende, delvist som royalties, så Microsoft fremover kan anvende Suns teknologier i selskabets produkter.

Samtidig vil Sun betale Microsoft royalties for de Microsoft-teknologier, som Sun anvender.

Det nye samarbejde mellem de to selskaber sigter mod at bygge en bro mellem Microsofts Actice Directory-software og Suns Java System Identity Server, ligesom det skal forbedre det tekniske samspil mellem de to selskabers konkurrerende platforme for internetbaserede løsninger, Java og .Net.

Ifølge de to selskaber vil det i høj grad gavne især store virksomheder, som hidtil har kæmpet for at få Suns Unix-systemer til at samarbejde med klient- og server-software fra Microsoft.

Aftalen er det hidtil seneste skridt i Suns bestræbelser på at transformere sig selv fra en Unix-leverandør med vigende salg til en mere overordnet leverandør af software-systemer og it-services.

Sun er for eksempel begyndt at sælge x86-servere baseret på processorer fra Intel og AMD og har desuden taget Linux til sig. Inden længe følger altså nu sandsynligvis også Windows.

Har lukket munden på kritiker

Microsoft ser også fordele i forliget, idet selskabet med et snuptag har lukket en af de mest langvarige juridiske slagsmål, som selskabet har haft, ligesom munden nu er blevet lukket en gang for alle på en af Microsofts mest skarptungede kritikere.

Microsoft håber desuden, at forliget vil gavne selskabet i den monopol-sag, som det netop har tabt i EU-Kommissionen og som nu efter alt at dømme er på vej til EU-domstolen.

EU-Kommissionen har imidlertid allerede afvist, at forliget vil få nogen som helst effekt, selv om Sun har været en meget højtråbende kritiker af Microsoft i EU. På mange måder var Sun primus motor, da den aktuelle EU-sag mod Microsoft blev sat i gang for fem år siden.

Den klage, som Sun dengang indleverede til EU, danner fortsat grundlag for sagen. Men selv om Sun og Microsoft nu er blevet gode venner, er det alt for sent for Sun at trække klagen tilbage. Det løb er kørt, og Microsoft står derfor i en situation, hvor det faktisk er en klage fra en samarbejdspartner, der kan koste selskabet milliarder af kroner i bøde.

Microsoft har fortsat en stor konkurrencesag kørende med Real Networks, som har forlangt en milliarderstatning af Microsoft, som selskabet mener har udnyttet sin dominerende position til konkurrenceforvridende tiltag.

Real Networks bedyrer, at Sun-forliget ikke vil påvirke sagen.

Denne historie stammer fra Computerworld Online.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere