I politikredsen Syd- og Sønderjylland undrer politiet sig over at få prædikatet 'efterforskningsfiskere' skudt i tjenesteskoene.
Beskyldningerne om fisketure i efterforskningsarbejdet kommer fra advokat Henrik Stagetorn, der mener, at politiet ikke er grundig nok, når ordensmagten aflytter telefoner eller overvåger mailkorrespondancer.
"Ethvert indgreb i den slags sager er jo et overgreb på borgernes frihed," lyder anklagen fra Henrik Stagetorn til politiet, efter at have konstateret, at overvågningssagerne har en noget lavere succesrate end andre indgreb, samt dommerkendelserne bliver delt ud i næsten alle tilfælde.
"Vi går i høj grad op i borgernes frihed, og det er indprentet i alle betjente lige fra uddannelsen af," lyder det fra politiinspektør Kaj Larsen fra politikredsen i Syd- og Sønderjylland.
Hårde stoffer og manglende vidner
Han understreger over for Computerworld, at når politiet begynder at bede om dommerkendelser til overvågninger, skyldes det, at den slags sager er de mest alvorlige her i landet.
I overvågningssagerne er der oftest hårde stoffer involveret, mens mistanke om grove tyverier og manddrab også forekommer hyppigt.
"Overvågningssagerne har ofte en strafferamme på seks år eller mere, og vidnerne står ikke ligefrem i kø for at hjælpe os i efterforskningen. Den lille mulighed for forudgående efterforskning kan være en af hovedårsagerne, hvis vi har en noget mindre succesrate med overvågningssagerne," lyder det fra Kaj Nielsen.
Uegnet talgymnastik
Den sønderjyske politiinspektør mener derfor, at talen om succesrater for overvågning er en teoretisk øvelse, der ikke har meget med virkeligheden at gøre.
"Vi indsamler alt materiale på forhånd og går derefter til dommerne for at få en dommerkendelse. Selv om vi ofte får dommerkendelserne, så er dét system og politiet jo underlagt stor kvalitetskontrol. Politiet er selv kritiske, anklagemyndigheden kigger på sagen, og det er så sluttelig en dommer, der afgør, om indgrebet må udføres," forklarer Kaj Nielsen.
Han påpeger derfor, at tal ikke kan fortælle, om politiet overvåger for meget eller forkert.
"Statistiske gennemsyn af vores succesrater på overvågning er talgymnastik på et område, som ikke egner sig for at blive behandlet på den måde. Vi overvåger kun, når det er nødvendigt, og vi overvåger aldrig for meget, fordi det er temmelig ressourcekrævende," siger Kaj Nielsen.