Flydende linser forbedrer telefon-optik

Philips har udviklet en flydende linse, som blot er tre millimeter i diameter og to millimeter tyk. Den kan bruges i fremtidens kameratelefoner.

Indhold

Elektronikproducenten Philips har udviklet en teknologi, som ved hjælp af strøm og to væsker danner en flydende linse, som kan ændre fokus ved at ændre på den elektriske spænding.

I dag benytter de fleste kameramobiler en optik, som har et fast fokuspunkt. Det er nemlig dyrt at bygge linser, hvor det er muligt at ændre fokuspunktet ved mekanisk at flytte på kameraets linser.

Philips' flydende linser kan gøre det langt billigere at give eksempelvis kameratelefoner en mere avanceret optik, men teknologien kan også anvendes til medicinsk udstyr.

Millimetertynd

Philips vil på den kommende it-messe Cebit i Tyskland præsentere prototyper på de nye flydende linser, som ikke er mere end 3 millimeter i diameter og 2,2 millimeter tykke.

Den flydende linse består af to væsker, som hver især bryder lyset forskelligt. De to væsker kan ikke blandes, men ligger i to lag i en lille cylinder med gennemsigtige ender. Den ene væske er en vandig opløsning, der er elektrisk ledende, mens den anden er oliebaseret og ikke kan lede strøm.

Indersiden af cylinderen er belagt med en særlig vandskyende overflade, som har den særlige egenskab, at når der tilføres strøm, bliver materialet mindre vandskyende på grund af en ændring i materialets overfladespænding. Dermed bliver vandholdige væske ikke længere frastødt fra cylinderens vægge på samme måde som før, der blev tilført strøm til cylinderen.

Tæt på til uendeligt

Uden strøm vil grænsefladen mellem de to væsker danne en kuppel. Når den elektriske spænding øges, bliver kuplen fladere for til sidst at danne en ny kuppel, der vender modsat af den originale.

Da de to væsker bryder lyset forskelligt, kan man på den måde ændre linsens fokuspunkt ved at ændre den elektriske spænding.

Prototypen er ifølge Philips i stand til at ændre fokus fra så tæt en afstand som 5 centimeter og ud til uendeligt fokus på mindre end 10 millisekunder.

Ifølge Philips er der ingen tekniske hindringer for at begynde en masseproduktion, men elektronikfirmaet har ikke sat nogen tidsramme for, hvornår flydende linser vil blive en del af fremtidens miniaturekameraer.

Denne artikel stammer fra Computerworld Online.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere