Danske virksomheder får mere end vanskeligt ved at sikre e-mails fuldstændigt mod den svenske overvågning, som på grund af en ny lov gør det tilladt for Forsvarets Radioanstalt at overvåge al elektronisk kommunikation som krydser den svenske grænse fra næste år.
Det fortæller Torben Rune, der er direktør hos sikkerhedsfirmaet Netplan.
Problemet er, at aflytning ikke kun et spørgsmål om at følge med i, hvad folk eller virksomheder sender til hinanden.
Ofte er det nemlig mere interessant at vide, om der i det hele taget foregår kommunikation mellem to parter.
"Og det er så godt som umuligt at beskytte sig imod. Det kan godt være, at de brugerdata, som du sender, er krypterede, men det er din ip-adresse og dine mail-headings ikke," siger Torben Rune.
På vil både efterretningstjenester, industrispioner og hackere altså kunne se på en mail, hvor den kommer fra og hvor den er på vej hen.
"Og det kan man ikke kryptere," siger Torben rune.
Årsagen er teknisk
Det er der ifølge Torben Rune en naturlig forklaring på.
Hvis servere og andet teknik ikke kunne se modtageradressen eller afsenderen, så ville mailsystemerne nemlig slet ikke kunne finde ud af at sende mailen frem, forklarer Torben Rune.
Dermed er det i praksis umuligt for en virksomhed at sløre, at man eksempelvis hver tirsdag kommunikerer med en vigtig partner i USA, fordi man er ved at udvikle eksempelvis en banebrydende teknologi.
"Jeg tror, at vi skal til at vænne os til, at internettet har de samme egenskaber som alle andre meddelelsessystemer - inklusive det gamle postvæsen, som jo også var fuldstændigt klar over hvor brevet skulle hen.
Ligesom en kuvert kan beskytte et traditionelt brev mod nysgerrige øjne, kan kryptering beskytte indholdet af mailen. MeMen ikke det faktum, at der er blevet overført noget information fra et sted til et andet.
"Hverken i breve, mobiltelfoner, på internettet eller i private radiosystemer. Alt kan spores og aflyttes og bliver det," siger Torben Rune.
Der er ifølge Torben Rune ikke sket den store ændring i mulighederne for at overvåge kommunikationen i rigtig lang tid.
"Skal man være bekymret over det, så skulle man have været bekymret de sidste mange hundrede år," siger han.