De danske virksomheder bør ikke frygte for sikkerheden på webreg.dk under Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, hvor privat-personer kan ændre i firmaers i stamdata.
Tværtimod er sikkerheden blevet forbedret med brugen af digital signatur, mener styrelsen.
Kontorchef Lars Bunch fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen fortæller til Computerworld, at hvis eksempelvis en afmeldelse af en virksomhed på webreg.dk ikke er foretaget af ejeren selv, så vil det ikke få nogen konsekvenser for ejeren.
Han påpeger dog, at "det kan jo godt give nogle uhensigtsmæssigheder fra registreringen er foretaget indtil det bliver opdaget og rettet tilbage."
Nemt at finde syndere
Samtidigt har styrelsen ønsket at kreere et system, der skal være så let og fleksibelt at benytte som muligt.
"Det er i den forbindelse vigtigt at huske på, at man skal være meget varsom med at lave systemerne så komplicerede - for at forhindre nogle få brodne kar i at misbruge systemet - fordi det umuliggør og besværliggør registreringerne for alle de regelrette virksomheder. De brodne kar vil misbruge uanset hvad," lyder det fra Lars Bunch.
Som eksempel fremhæver han, at den digitale signatur giver langt bedre muligheder end tidligere for at spore, hvem der har benyttet systemet.
"Hvis anmeldelsen havde været foretaget på papir, er det langt sværere at finde ud af, hvem anmelder reelt set har været, idet der kan være tale om en forfalsket underskrift," forklarer Lars Bunch.
Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har mulighed for at fratage den falske anmelder retten til at anvende hjemmesiden og sågar melde vedkommende til politiet for dokumentfalskneri med en strafferamme op til seks års fængsel.
Password er vejen frem
Inden sagen udvikler sig så dramatisk, er der en simpel og effektiv løsning på, hvordan selskaberne kan dæmme op for adgangen.
Erhvervs- og Selskabsstyrelsens it-chef, Mette Jørgensen, fortæller nemlig, at de danske selskaber har mulighed for at få sat et password på indgangen til deres virksomhed.
Det betyder, at kun de personer, som kender passwordet, kan få adgang til at foretager ændringer i virksomhedens stamdata.
Den lille tilføjelse, mener Peter Kruse, vil gøre en verden til forskel for sikkerheden.
"Med et password bliver systemet betydeligt mere sikkert. Det er både en snedig løsning for virksomheden samt en meget lille byrde for styrelsen at vedligeholde," siger han.
Computerworld erfarer dog, at blandt Danmarks ti største virksomheder er det kun A.P. Møller, der har sat password-adgang til virksomhedens stamdata.
Siden 1999 har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen modtaget 50 henvendelser om misbrug på webreg.dk, hvoraf de 10 reelt var misbrug eller fejl foretaget af personer, der ikke var tilknyttet de ramte virksomheder.