Artikel top billede

Hvor er it-kanonen, Sander? - Vi har brug for den

Klumme: Hvor er It-kanonen, Helge Sander? Den, der støtter it-cheferne og projektlederne igennem de hårdt ramte it-projekter. Den, der måske endda hjælper projekterne godt fra start …

Godt nok har vi ikke været på landkortet i mere end sådan cirka et halvt århundrede – os it-folk – men bør vi ikke også være kanonføde?

Selvfølgelig.

For det er ikke just-do-it og så-håb-det-bedste mentalitet det hele. Lidt teori og baggrundsviden skader aldrig.

Et blik på it-litteraturen giver lynhurtigt et fornuftigt udgangspunkt til de første grundpiller i kanonen. Her er fem kanonkugler, og vi starter på fronten.

Frontkuglen

Her en helt igennem vaskeægte dansker, som alt for få kender til.

Den er en sand klassiker (et MUST-have, hvis du forstår sådan en lille en), i hvert fald på RUC. Bødker, Kensing og Simonsens “Professionel IT-forundersøgelse – grundlaget for bæredygtige IT-anvendelser” tager os igennem den essentielle forundersøgelse.

Er der ikke engang tænkt en forundersøgelse eller bare en business case ind i projektet, så starter problemerne allerede før, projektet triller ud på slagmarken?

Grundkuglen

Når forundersøgelsen er på plads, og business casen sikret, er det tid til det strukturerede arbejde med it-systemudvikling.

Det er afspejlet og velskrevet i Pressmans grundbog ”Software Engineering – A practitioner’s Approach – European Adaption”, som tager læseren igennem den gængse metodik.

Bogen er en nødvendighed for alle it-folk. Hvis man ikke er til Pressman, ligger der mange andre it-systemudviklingsgrundbøger rundt omkring. Selvom det halter, findes der også et par danske iblandt.

Sølvkuglen

Men der er ingen gylden genvej til at sikre succes i it-projekter.

Der er ikke en sølvkugle, der kan dræbe den farlige it-projektvampyr.

Det var der ikke dengang i 1975, da Fred Books for første gang skrev ”The Mythical Man-Month: Essays on Software Engineering”.

Vejen til succes går denne vej

Det er der heller ikke i dag. Vejen til succes er stadig belagt med hårdt og struktureret arbejde. En smule held. Og så erfaring.

Kodekuglen

Erfaringen finder vi i Peter Naurs ”Computing: A Human Activity” fra 1992, som ikke er en bog for tøsedrenge.

Bogen er et blændende opsamlingsværk af Naurs de (aller)bedste.

Der er lige fra kompilerkonstruktion over computerundervisningsfilosofi til systemudvikling.

Allerede i 1968 var han fremme med teorier, som holder den dag i dag, for eksempel at udviklingen af nye it-systemer ikke nødvendigvis er svaret på alle problemer i en given virksomhed!

It-kuglen

Den sidste og vigtigste kugle. Heldigvis for os konkluderede Nicholas Carr i sin bestseller ”Does IT Matter” fra 2004, at it kan gøre en forskel for forretningen – og at it faktisk kan være svaret på nogle af virksomhedens problemer.

Faktisk bør topledelsen sætte sig grundigt ind i virksomhedens it og høste de store gevinster, der er ved at tænke it ind som en integreret del af forretningsmodellen.

Det er ikke nok med en kanon.

Der skal også være plads til boblerne, der ligger lige under overfladen, og som måske vil være på listen om nogle år.

Og så er det ikke til at komme uden om hele Extreme Programming-serien af Kent Beck med flere. En trilogi (eller hvor mange det nu endte med at blive) så spændende, adræt og nytænkende, at Stieg Larsson blegner ved siden af.

Tag XP-bøgerne og de fem kanonkugler af forskellig kaliber med ud i sommersolen og udvid din it-ekspertise.

Med It-kanonen under armen kan du nemlig komme lidt tættere på at føre dine it-projekter (nogenlunde) uskadt igennem slagene.

Fyr bare løs. Det gør ikke så ondt …

Kristian Fischer er managementkonsulent i PA Consultning Group.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere