Der er endnu en gang lagt i ovnen i sagen om de åbne standarder.
Denne gang bliver det slagsmålet om hvilke personer, der skal være uvildig tredjepart og evaluere, hvordan det går med de åbne standarder i det offentlige.
En vurdering, der sammen med Konkurrencestyrelsens vurdering, formodentlig vil blive tillagt afgørende vægt i politikernes beslutninger om fremtidens åbne standarder i det offentlige.
Dansk Folkeparti har allerede foreslået tre personer til den uvildige tredjepart.
Det er professor Mogens Kühn Pedersen fra Institut for Informatik, professor Peter Møllgaard fra Økonomisk Institut, begge ved Copenhagen Business School - og tidligere EF-dommer Bo Vesterdorf.
De tre personer har alle arbejdet med aspekter af åbne standarder tidligere.
Kender facetterne
Mogens Kühn Pedersen er formand for dokumentudvalget under Dansk Standard. Peter Møllgaard har skrevet rapporter om de konkurrencemæssige aspekter ved åbne standarder og endelig stod den tidligere topdommer Bo Vesterdorf i spidsen for EF-Domstolen, da den fastholdt en bøde på 3,7 milliarder kroner til softwaregiganten Microsoft.
Ifølge it-ordfører Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti dækker de tre personer de områder, der er nødvendige i evalueringsarbejdet.
"De har alle sammen stort kendskab til de facetter, der skal analyseres. De kender til juraen, formaterne og konkurrenceforholdene," siger han.
Fortsættes...
Minister afventer
Om Dansk Folkeparti har opbakning hele vejen rundt i folketingssalen er dog usikkert.
Videnskabsminister Helge Sander, der har sat en deadline frem til pinse til at få sat navne på, vil ikke spekulere i navne nu.
"Jeg har overhovedet ikke nogen kommentarer til det, for jeg har i øjeblikket bedt ordførerne om at komme med forslag, og når jeg har fået de forslag, så tager jeg og vælger dem, der skal være uafhængig tredjeparter," har han sagt Computerworld.
Farvede holdninger
Heller ikke it-ordfører Michael Aastrup Jensen fra Venstre har ikke tænkt sig at kaste mere lys over regeringens kandidater.
"Jeg har selvfølgelig også flere bud på gode personer til tredjeparten, men du får dem ikke fra mig, før efter mødet med alle it-ordførerne - da jeg ikke, i modsætning til andre IT-ordfører, mener, at man skal diskutere navngivne personer i pressen, før vi taler sammen i forligskredsen," siger han.
Men han vil gerne indskærpe, at det for ham er ekstremt vigtigt, at det bliver en uvildig tredjepart, da der er flere "eksperter", som "ikke kan kaldes uvildige".
"Og så er undersøgelsen jo intet værd for os, hvis det kun bliver folk, som enten er parter eller markant 'farvet' i deres holdning fra starten af," siger ordføreren.
Fortsættes...
S spænder ben for DF
Også oppositionspartiet, Socialdemokraterne, holder kortene tæt ind til kroppen.
Det lader dog ikke til, at Dansk Folkeparti har clearet sine tre kandidater med partiet.
I hvert fald vil Socialdemokraternes it-ordfører, Ole Hækkerup, ikke per automatik lade Dansk Folkeparti diktere udvælgelsen af personer.
"De tre personer er bestemt ikke selvskrevne," siger han på spørgsmålet om, hvorvidt han bakker op om Dansk Folkepartis valg.
"Dansk Folkeparti skal ikke bare tro, at det kan diktere det her," siger han.
Dokumenter skal kunne åbnes
Ole Hækkerup forklarer, at han også har foreslået et par kandidater til ministeren, men vil ikke ud med hvilke personer, der er tale om.
Ole Hækkerup understreger, at det er vigtigt at dette ikke blive et religiøst oprør mod Microsoft, det skal fortsat fungere i praksis ude i forvaltningen.
"Det nytter ikke, at alle mulige dokumenter pludselig ikke kan tilgås," siger han.
Han vil foretrække, at politikerne ikke skulle lovgive helt ned i de praktiske og tekniske detaljer.
Hos en af hovedpersonerne i striden, Microsoft, er man bekymret for, at den uvildige tredjepart måtte udvikle sig til en politisk domstol.
Fortsættes...
Microsoft frygter politisk domstol
"I en normal domstol er dommerne uvildige og kravene til hablitet store. Denne sag er i forvejen betænkelig, fordi politikerne skriver anklageskriftet og bestemmer processen ad hoc," siger direktør for strategi og politik i Microsoft, Jacob Schaumburg-Müller.
Han forklarer, at Microsoft anser to af de kandidater, Dansk Folkeparti har foreslået, som partiske og dermed ikke brugbare i denne sammenhæng.
"Den ene er Mogens Kühn Pedersen, der tidligere er blevet brugt af Folketinget som partsindlæg for ODF. Mogens har uden tvivl endog meget stor viden om standarder, men er han habil?" spørger Jacob Schaumburg-Müller.
Han henviser til Folketingets høring om standarder i juni 2007, da Mogens Kühn Pedersen blev brugt til at argumentere for ODF.
Strenge habilitetsregler
Også Peter Mølgaard bekymrer Jacob Schaumburg-Müller som deltager.
"Peter er en fin og meget dygtig fyr, men da han tidligere har fået betaling af open source leverandørforeningen - der blandt andet har vores konkurrenter fra IBM og Oracle som medlemmer - for at argumentere mod OOXML, er det uheldigt, hvis han skulle optræde som uvildig tredje part i en sag som denne,” siger han.
Jacob Schaumburg-Müller forklarer, at Peter Møllgaard kender de strenge habilitetsregler fra Konkurrencerådet, hvor han var medlem for nogle år siden.
Han henviser til rapporten 'Åbne standarder og konkurrence', hvor af det fremgår, at 'Foreningen for Open Source Leverandører (OSL) har medio maj 2007 anmodet professor Peter Møllgaard fra Copenhagen Business School...' om at lave lave et notat om betydningen for konkurrencen af valget af dokumentstandarder til kontor- og samarbejdsopgaver i den offentlige sektor.
Fortsættes...
Uvildige med holdninger
Jacob Schaumburg-Müller vil ikke sætte navne på hvem Microsoft gerne ser som uvildige eksperter, men peger på at der er andre gode ressourcer på CBS, hvor Mogens Kühn Pedersen kommer fra.
Et hurtigt opslag på nettet viser, at her finder man blandt andet Kim Viborg Andersen og Niels Bjørn-Andersen. Han peger også på, at der i stedet for Peter Mølgaard findes mange økonomer – for eksempel fra de højere læreranstalter i Århus og København - som ikke er inhabile.
Jacob Schaumburg-Müller har ikke mange kommentarer til den sidste og tredje person foreslået til den uvildige tredjepart, Bo Vesterdorf.
"Han har jo været retspræsident ved retten af første indstans i en årrække. Men mit kendskab til ham derudover er for begrænset til, at jeg vil kommentere hans habilitet," siger han.
SF: De er fagfolk
It-ordfører Hanne Agersnap fra SF bakker dog fortsat op om de tre kandidater fra Dansk Folkeparti.
"Jeg synes de dækker de vigtige eksperticeområder og jeg tror på, at de kan bringe os et uvildigt vidensgrundlag, som vi kan tage beslutning på baggrund af," siger hun.
Hun anfægter samtidig, at man ikke kan være uvildig blot fordi man har en holdning.
"Det kan langt de fleste eksperter. Det ligger i deres uddannelse og faglige tradition," siger hun.
Formand Morten Kjærsgaard for open source-leverandørerne i Danmark, der velsagtens kan beskrives som Microsofts hovedmodstander i sagen om de åbne standarder, ønsker ikke at deltage i debatten om uvildige personer.
"Jeg tror, Folketingets partier vil finde en god afvejning med ministeren. Og hvis ikke det sker, vil jeg selvfølgelig give min mening til kende," siger Morten Kjærsgaard.
Læs mere om åbne standarder
i fredagens trykte udgave af Computerworld