Årets største samling af offentlige it-folk åbnede i dag med en lille hyldest til en fødselar. CPR-nummeret fylder nemlig 40 år i dag, og registeret har været med til at gøre det lettere at indføre digital forvaltning i Danmark.
En succes, som de cirka 900 offentlige it-folk, der i dag og i morgen deltager i It- og Telestyrelsens IT-arkitekturkonference i Århus, forstår at sætte pris på.
"Ingen tvivl om, at CPR er en succes, og jeg vil ikke sige at vi ikke har lært af succesen. Men vi har ikke lært nok," lyder det fra Jesper Jarmbæk. Han er direktør i Kort og Matrikelstyrelsen, og hans mener, at der på andre områder burde være samme entydighed som, når det gælder cpr-nummeret.
"Det er arketypen på referencedata. Og det er en kæmpe succes," vurderer Jesper Jarmbæk, som fra sit eget felt mener, at man burde have arbejdet med geografiske data på en lignende måde. Han peger blandt andet på at der ikke har været en enkelt fremstilling af adressedata.
"Vi har ladet sådan noget som adresser liggende, men det får vi heldigvis snart," konstaterer Jesper Jarmbæk.
Han mener, at den fælles digitaliseringsstrategi for det offentlige er et afgørende værktøj i det kommende arbejde for at skabe succeser som CPR-nummeret.
"Gudskelov er vi ved at gå fra det engagerede frivillige samarbejde til forpligtende samarbejde," siger Jesper Jarmbæk.
Involver brugerne
Formanden for Dansk IT, CIO i Nykredit, Lars Mathiesen er også fortaler for det forpligtende samarbejde.
Men han mener også, at der er andre lavthængende frugter at plukke.
"Vi er verdensmestre på det tekniske område, men når det gælder borgerinvolvering er vi heldige, hvis vi er med i hovedfeltet," siger Lars Mathiesen.
Han mener, at både web 2.0 og både mobile og billedløsninger skal være med til at ændre en og to-vejs kommunikationen.
"Der er jeg sikker på, at vi skal sætte mere ind i dag. Jeg snakker både om dialog og community. De tekniske værktøjer er der til at bruge billedmediet, og det er nemt billigt og synligt," lyder opfordringen fra Lars Mathiesen.
IT-arkitekturkonferencen har fulgt den opfordring og streamer video fra dele af konferencen. Konferencen i Århus fortsætter i dag og i morgen.