Jeg tillader mig at lyde som en slidt plade: En gaming-skærm kan og er ofte også god på mange andre parametre, så den kan bruges til alt andet end det nyeste first-person-shooter-spil.
Således også med HP’s Omen Transcend, der er et studie i, hvor meget high-end teknologi man kan proppe i en toptunet skærm.
Specifikationer og panel, der sparker fra sig
Denne HP-skærm har Omen-navnet, og det indikerer gaming fra øverste hylde fra den amerikanske producent.
Men den ligner ikke noget gaming-monster.
Designet er nydeligt og enkelt med en hvid ramme, og kun navnet ”Omen” med store bogstaver bagpå afslører dens sande identitet.
Min pointe her er, at den sagtens kan indgå som en alt-i-en-skærm til den kræsne bruger, hvilket den da også markedsføres som.
Læser du specifikationerne, bekender den dog kulør – blandt andet med et panel, der leverer op til 240 Hz og har en responstid på 0,03 millisekund.
Skærmen på 31,5” har 4K-opløsning, og bagpå finder du alle de tilslutninger, du har behov for: Både HDMI 2.1 og DisplayPort 2.1, som gamere foretrækker, foruden USB-C.
I skærmens menuer kan du justere mange parametre, og det er også her, du finder alle ”kontor-indstillingerne” – i mangel af bedre ord.
Her kan du bede om automatisk at spare på strømmen. Du får også farver, der dækker 100 procent af sRGB-skalaen.
Det er bestemt nødvendigt med et bredt arbejdsområde, da skærmen koster 11.999 kroner.
Det er alt andet lige mere end dobbelt så meget, som du kan få ret gode skærme med lignende specifikationer for.
Veksler elegant mellem levende og korrekte farver
En af grundene til den høje pris er det faktum, at der benyttes et OLED-panel. Og selv om det i sig selv ikke automatisk betyder høj kvalitet, så er det ofte tilfældet i praksis, hvilket Omen er med til at sætte en fed streg under.
Den har nemlig den glød, varme og dybde, som jeg har oplevet i så mange fine OLED-paneler. Arbejder du med billeder, vil du nyde de ultra fine overgange og detaljer i et billede.
Det gør, at du kan forvente, at det, du ser, er det, du får – som Apple engang udtrykte det.
Samtidig har panelet, grundet sin høje opdateringsfrekvens, en nærmest stoisk ro. Det gælder naturligvis under gaming, hvor den understøtter NVIDIA G-Sync, AMD FreeSync Premium Pro og Adaptive Sync.
Skærmens ro er dog nærmest lige så synlig ved almindeligt kontorbrug som i gaming.
Den store skærm står klippefast – det oplever jeg ved at sætte den op ved siden af min egen ellers fremragende 32” skærm med 60 Hz opdateringsfrekvens.
Tekst står fint og skarpt, men ikke bedre end på mange LCD/LED-skærme. OLED køber man for farvernes skyld, og her er den spot on til brug lige under professionel farvehåndtering.
Panelet har HDR 400-understøttelse, og napper du en film eller serie, kvitterer den med et levende og engagerende billede med dybde og meget flotte farver. Ikke et glansbillede, men farver med knald på.
Da skærmen er i 16:9-format, passer den også perfekt til underholdning, og de indbyggede højttalere formår endda at give fin, varm lyd fra sig. Til film og spil er eksterne højttalere eller hovedtelefoner dog stadig at foretrække.
Glidende overgang mellem leg og alvor
Du veksler let mellem gaming og anden brug via den såkaldte Gear Switch, der er HP’s løsning til sømløst at skifte mellem de to.
Alternativt går du blot i menuen og vælger, hvilken type arbejde og indstilling du ønsker.
Som kontorskærm kan du tilslutte via USB-C og få opladning til for eksempel en laptop.
Den håndterer op til 140 watt. Det plus skærmens strømforbrug – energiklasse G – betyder en stor ekstern strømforsyning på hele 1,8 kilo.
Ingen tvivl om, at HP Omen er lidt af en drømmeskærm. Den har dog ét alvorligt problem i min optik: Ergonomien.
For selv om den solide fod lader dig vippe og dreje den rigeligt – og endda vippe på højkant – kan skærmen kun komme ned omkring 12 centimeter fra bordet, den står på.
Det er efter min mening for langt oppe og betyder, at du skal rette blikket opad, hver gang du skal have fat i menuerne i toppen af skærmen
Der er naturligvis tale om et skøn fra min side, men jeg oplever, at den er for højt oppe, og det er en dum og ærgerlig fejl.
Løsningen er naturligvis at købe et skærmarm – og Omen er da også VESA 100-kompatibel – men det burde ikke være nødvendigt til en skærm til små 12.000 kroner.
Luksusløsning til dig, der har råd
Hvis du er på markedet for en klasseskærm, bør du prøve, om du ikke kan få en skærmarm med som rabat.
Uanset hvad du vælger, vil Omen levere en endog meget høj standard og en skærm, der i den grad kan bruges til alt.
Gameren vil elske det rolige panel og de flotte farver, og dens allround-egenskaber er også i den bedste ende af skalaen.
Dens panel og generelle kvaliteter er til et rent fem-tal, som jeg vil tildele den trods de små ankepunkter og den høje pris.