Artikel top billede

Kirkeministeriets it-chef Torben Stærgaard afviser blankt de tal, Finansministeriet har offentliggjort. Foto: Torben Klint

Statslig it-chef revser Finansministeriets it-tal

It-chefen i Kirkeministeriet, Torben Stærgaard, undsiger de tal, Finansministeriet bruger i rapporten, der ligger til grund for den store it-omlægning i staten.

Kirkeministeriets it-chef Torben Stærgaard afviser blankt de tal, Finansministeriet har offentliggjort, der viser, at Kirkeministeriet er det mest it-ineffektive ministerium i Danmark.

Tallene fra Finansministeriet viser, at der var sølle syv servicerede medarbejdere per it-ansat i Kirkeministeriet, mens der i det mest effektive ministerium var op imod 116 servicerede medarbejdere per it-ansat.

"De tal er i bedste fald misvisende. De viser noget helt andet end vores egne tal og jeg aner ikke, hvor Finansministeriet har fået de tal fra," siger Torben Stærgaard fra Kirkeministeriet.

Tallene fra Finansministeriet er blevet udarbejdet i forbindelse med statens store it-centralisering, hvor Computerworld kom i besiddelse af en rapport, der gennemgik det store projekt og baggrunden for det.

Efterfølgende har finansminister Lars Løkke Rasmussen metaforisk udtalt, at med den store sammenlægning vil ministerierne gå fra at køre i Skoda til at få en delebil i mærket Mercedes.

I toppen

Men It-chef Torben Stærgaard har egne tal, der viser det lodret modsatte af tallene i rapporten. Nemlig at Kirkeministeriet er blandt de mest effektive ministerier.

Han forklarer, at der er cirka 30 it-ansatte i 2007 og omkring 3265 administrative medarbejdere. Det giver i stedet for 7 servicerede medarbejdere per it-ansat, 108 servicerede medarbejdere per it-ansat.

"Det er ikke for at fremhæve os selv, men det passer simpelthen ikke at vi ligger i bunden," siger Torben Stærgaard.

Han forklarer, at it-folkene i Kirkeministeriets IT-Kontor også betjener personale i Folkekirken, og altså ikke kun i departementet i ministeriet.

It-chefen understreger, at kritikken af Finansministeriets tal, ikke er en kritik af den store it-omlægning i staten, hvor man vil lave én it-driftsafdeling.

"Ideen er super god, men det skal bare ske med afsæt i de rigtige tal," siger han.

Dækkende billeder i fremtiden

Hos Finansministeriet erkender man, at det er et problem, hvis der viser sig at være fejl i de tal, det tidligere har modtaget fra ministerierne.

"Men omvendt havde vi heller ikke regnet med, at ministeriene i alle tilfælde har ramt helt rigtigt, i de tal, de har indrapporteret til os, hvilket også fremgår ret tydeligt af rapporten," siger kontorchef Lars Frelle-Petersen fra Den Digitale Taskforce.

Han understreger dog, ministeriet er ret sikre på, at de usikkerheder, der måtte være, ikke samlet set vil føre til et mindre økonomisk potentiale, end det der er identificeret.

"Man kan sige, at det følger af selve den anvendte analysemetode, at der fortsat bør være mindre usikkerheder knyttet til tallene," siger han.

Han forklarer, at man fra Finansministeriets side jo ikke har været fysisk ude og tælle, hvor mange administrative medarbejdere, der faktisk sidder i de enkelte ministerier.

"I stedet har vi taget ministeriernes egne tal til efterretning. Og så har vi stillet opfølgende spørgsmål til ministerierne hvor der var tale om ting, der så underlige ud, og som ville have stor betydning for den samlede økonomiske case," siger han.

Og mens det da oplagt virker underligt, at Kirkeministeriet skulle have en it-medarbejder for hver syvende medarbejder, så ville en en korrektion af dette tal kun have en marginal påvirkning af den samlede økonomiske vurdering, hvilket også forklarer hvorfor vi ikke har gjort mere ud af denne sag, forklarer kontorchefen.

"Det vi skal sikre fremadrettet, er at vi får et dækkende billede af, hvilke ressourcer, ministerierne i dag bruger på deres administrative opgaver," siger han.

Han forklarer, at det er nødvendigt, når staten skal finde ud af, hvor mange medarbejdere og ressourcer, der skal flytte med de administrative opgaver over i de nye centre.

I denne proces er det helt afgørende, at ministerierne spiller aktivt med, som vi nu også ser Kirkeministeriet gøre det, slutter kontorchefen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere