Regeringen skal redegøre for de offentlige myndigheders ageren i forbindelse med udbud af offentlige opgaver.
Det ønsker Morten Helveg Petersen fra Det Radikale Venstre.
Kravet kommer på baggrund af en rapport, Offentlige it- og teleudbud 2007, fra Center for Digital Forvaltning (CEDI), der viser, at hvert tredje offentlige udbud strider mod EU-reglerne.
Ifølge artikel 35 i EU’s udbudsdirektiv er de offentlige myndigheder og institutioner forpligtede til at offentliggøre udbudsafgørelser via EU’s udbudstidende.
I tilfælde af kontraktindgåelse skal navnet på den valgte leverandør offentliggøres og i tilfælde af, at udbuddet annulleres skal dette oplyses.
Men i 31 procent af udbuddene bliver vinderen ikke offentliggjort, viser tallene fra CEDI, hvilket er en markant stigning fra 2005, hvor den blot var gal i 16 procent af udbuddene.
Helt uforståeligt
"Det er helt uforståeligt. Det er meget mystisk, at det lige frem er blevet værre," siger Morten Helveg Petersen fra Det Radikale Venstre.
I 2005 var erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen kaldt i samråd af De Radikales Morten Østergaard om samme problem.
Her indskærpede ministeren, at de offentlige myndigheder er forpligtet til at overholde det obligatoriske krav om offentliggørelse af udbudsafgørelsen – og at Konkurrencestyrelsen løbende ville følge op på dette.
"Som jeg husker det, lovede man dengang bod og bedring fra regeringens side i forhold til denne sag. At det så er gået i den modsatte retning, synes jeg er virkelig mystisk," siger Morten Helveg Petersen.
"Og det må vi jo have en redegørelse fra regeringen på, hvordan det kan være, hvad der er galt, og hvad man vil gøre for at hanke op i det."
Han vil derfor bede regeringen om at kommentere på tallene fra CEDI's rapport.
"Regeringen må forholde sig til, om tallene holder efter regeringens vurdering, og i givet fald om det er en ønskelig udvikling. Det er det jo selvfølgelig ikke, så hvad agter man at gøre ved det?" siger Morten Helveg Petersen.