Artikel top billede

R: Regeringen skal få styr på offentlige udbud

De offentlige myndigheder handler i strid med EU-reglerne, når de ikke offentliggør vinderen i et udbud, kunne Computerworld fortælle i går. Nu vil De Radikale have regeringen til at få orden på sagen.

Regeringen skal redegøre for de offentlige myndigheders ageren i forbindelse med udbud af offentlige opgaver.

Det ønsker Morten Helveg Petersen fra Det Radikale Venstre.

Kravet kommer på baggrund af en rapport, Offentlige it- og teleudbud 2007, fra Center for Digital Forvaltning (CEDI), der viser, at hvert tredje offentlige udbud strider mod EU-reglerne.

Ifølge artikel 35 i EU’s udbudsdirektiv er de offentlige myndigheder og institutioner forpligtede til at offentliggøre udbudsafgørelser via EU’s udbudstidende.

I tilfælde af kontraktindgåelse skal navnet på den valgte leverandør offentliggøres og i tilfælde af, at udbuddet annulleres skal dette oplyses.

Men i 31 procent af udbuddene bliver vinderen ikke offentliggjort, viser tallene fra CEDI, hvilket er en markant stigning fra 2005, hvor den blot var gal i 16 procent af udbuddene.

Helt uforståeligt

"Det er helt uforståeligt. Det er meget mystisk, at det lige frem er blevet værre," siger Morten Helveg Petersen fra Det Radikale Venstre.

I 2005 var erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen kaldt i samråd af De Radikales Morten Østergaard om samme problem.

Her indskærpede ministeren, at de offentlige myndigheder er forpligtet til at overholde det obligatoriske krav om offentliggørelse af udbudsafgørelsen – og at Konkurrencestyrelsen løbende ville følge op på dette.

"Som jeg husker det, lovede man dengang bod og bedring fra regeringens side i forhold til denne sag. At det så er gået i den modsatte retning, synes jeg er virkelig mystisk," siger Morten Helveg Petersen.

"Og det må vi jo have en redegørelse fra regeringen på, hvordan det kan være, hvad der er galt, og hvad man vil gøre for at hanke op i det."

Han vil derfor bede regeringen om at kommentere på tallene fra CEDI's rapport.

"Regeringen må forholde sig til, om tallene holder efter regeringens vurdering, og i givet fald om det er en ønskelig udvikling. Det er det jo selvfølgelig ikke, så hvad agter man at gøre ved det?" siger Morten Helveg Petersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere