"2007 endte trist".
Sådan indleder bestyrelsesformand for Danionics, Karsten Borch, sin beretning i batteriproducentens regnskab for 2007.
Det er selskabets joint venture med GP Batteries, Danionics Asia, som producerer batterierne, der er grund til det triste år.
Danionics har nemlig efter utilfredsstillende omsætning set sig nødsaget til at nedskrive værdien af halvparten i Danionics Asia med 32 millioner kroner, så værdien i dag er på et rundt nul.
Det betyder, at Danionics kommer ud af 2007 med et underskud på 33,9 millioner kroner.
"Vi har foretaget nedskrivningen af Danionics Asia ud fra et forsigtighedsprincip," fortæller administrerende direktør for Danionics, Henning O. Jensen
Med nedskrivningen er den eneste tilbageværende værdi i selskabet egenkapitalen, som efter en aktiemission i 2006 kom op på 58 millioner kroner.
Nu er den dog blot på 23,5 millioner kroner.
Smider ikke gode penge efter dårlige
Samtidig regner Danionics med et underskud i 2008 på mellem to og tre millioner kroner før indregning af investeringen i Danionics Asia.
Derfor forventer selskabet at skulle tilføre Danionics Asia yderligere mellem fem til 10 millioner kroner i 2008.
Siden 1. januar i år har Danionics således allerede skudt 2,6 millioner kroner ind i joint venturet med GP Batteries.
Men på trods af, at Danionics vil sende flere penge ind i joint venturet, som nu er nedskrevet til nul kroner, mener direktøren "ikke, at selskabet smider gode penge efter dårlige".
Selskabet kan også se frem til kommissionsindtægter, så fremt den salgsindsats, der udføres af Danionics, resulterer i ordretilgang.
Foreløbig har Danionics Asia dog kun 13 kunder.
Selskabet vurderer, at det skal sælge mellem 400.000 og 500.000 batterier om måneden for at nå break-even, men Danionics er, ifølge Henning O. Jensen, endnu "rimelig langt" fra det mål.
FORTSÆTTES
Skal projektet fortsætte?
I løbet af året har Danionics været i kontakt med seks potentielle, store kunder, som det har arbejdet på at skaffe ordrer i større stil fra.
Imidlertid er det ikke lykkedes at skaffe ordrer fra en eneste af disse, som selskabets direktør Henning O. Jensen ellers ventede sig meget af efter offentliggørelsen af regnskabet for tredje kvartal sidste år.
Og formanden for selskabets bestyrelse, Karsten Borch, skriver da også i årsregnskabet, at "bestyrelsen har selvfølgelig overvejet, om vi skal fortsætte. Om der er en rimelig chance for, at det stadig kan lykkes."
Men det mener Henning O. Jensen stadig, at der er.
"Vi har en fornuftig fabrik og nogle potentielle, store kunder. Derfor mener vi, at der er grund til at fortsætte et år endnu for at se, om det kan lykkes," siger direktør Henning O. Jensen, som dog ikke vil give et bud på konsekvenserne, hvis bestræbelserne endnu en gang mislykkes.
I regnskabet skriver selskabet dog:
"Efter en række positive tegn på fremgang i andet halvår, må det konstateres at ordrerne stadig udebliver. Selskabet er derfor i dag ordremæssigt ikke længere end man var ved starten af 2007. Året er derfor salgsmæssigt stort set gået tabt.
Det er der selvfølgelig mange årsager til, og det er muligt, at Danionics i 2008 vil være i stand til at vende situationen. Men det har kostet meget betydelig indsats og en del penge i 2007, og det er klart, at 2008 skal vise resultater, hvis der skal være en fremtid for Danionics."
Likviditet nok
Direktør Henning O. Jensen vurderer, at selskabet har likviditet nok til i hvert fald indeværende år.
Det siger han med henvisning til selskabets egenkapital på 23,5 millioner kroner og kapitalbehovet i Danionics Asia på mellem fem og 10 millioner.
Kursen på en Danionics-aktie lukkede mandag 49 procent lavere efter offentliggørelsen af regnskabet for 2007.