Artikel top billede

Store problemer med gratis sikkerhedstjek

En ny service til danskerne om gratis sikkerhedstjek er allerede på førstedagen ramt af uheld. Problemer med overbelastning og www forårsager lange svartider.

Et nyt tilbud om gratis it-sikkerhedstjek er på førstedagen ramt af problemer.

It-borger.dk's nye hjemmeside, hvor danskerne kan få scannet deres computer for sikkerhedshuller, er nemlig ramt af lange svartider.

Det skyldes ifølge it-konsulent Kenneth Mose Kruuse fra IT- og Telestyrelsen, at siden modtager langt flere brugere end forventet.

"Vi har fordoblet kapaciteten, således at vi nu kan klare 800 scanninger per time mod en normal belastning på 400 per time. Til en normal driftssituation er det mere end rigeligt, fordi vi forventer omkring 500 scanninger om dagen," siger Kenneth Mose Kruuse.

Han håber, at belastningen snart vil "jævne lidt ud".

Ikke fanget forskellen

Men overbelastningen i antallet af brugere er ikke det eneste problem, som den nye nettest er påvirket af.

Hvis man skriver www foran saarbarhedstest.it-borger.dk, som der står i pressemeddelelsen fra Videnskabsministeriet, kan man nemlig slet ikke tilgå testen.

"Det skyldes en opsætningsfejl, som vi ikke har været opmærksomme på på vores webserver. Vi har simpelthen ikke fanget forskellen mellem www og uden www," siger Kenneth Mose Kruuse.

Han fortæller, at den svenske leverandør af sårbarhedstesten, Netflight, arbejder på en løsning. Han håber derfor, at fejlen er rettet senere i dag.

Indtil da kan man enten skrive https://www.saarbarhedstest.it-borger.dk eller blot saarbarhedstest.it-borger.dk, fortæller Kenneth Mose Kruuse.

For alle

Når net-testen ellers virker efter hensigten, kontrollerer den, hvor sårbar den private...fortsættes

...computer er for angreb fra internettet ved at undersøge for såkaldte "åbne porte".

Scanneren tester med andre ord computeren for sikkerhedshuller via pc'ens porte gennem en række plugins for hver enkelt kendt sårbarhed.

Borgeren får et resultat – i form af rødt, gult eller grønt lys og en vejledning til, hvordan man bør forholde sig til testresultatet.

"Sikkerhedstjekket er altså for alle. Både for de borgere, som er lidt fremmed over for it-sikkerhed og gerne vil have tjekket deres computer. Og for de borgere, som har anskaffet diverse sikkerhedsprodukter, men gerne vil have tjekket, om de alligevel har huller i forsvarsmuren," siger Helge Sander da også i en pressemeddelelse.

En tredjedel udsat for virusangreb

Og noget tyder på, at danskerne også kunne have brug for et sådan sikkerhedstjek.

Computerworld har nemlig i samarbejde med Userneeds spurgt danskerne om it-sikkerhed.

Her svarer 28 procent, at de inden for det sidste år har oplevet problemer med it-sikkerheden – for eksempel i form af virus – på deres computer.

Troede det var et virustjek

Samtidig fik IT- og Telestyrelsen inden åbningen af det nye sikkerhedstjek udarbejdet en brugervenlighedstest hos firmaet Snitker.

Og ifølge Computerworlds oplysninger troede brugerne faktisk fra starten, at computeren blev tjekket for virus, hvilket slet ikke er tilfældet.

Men det skulle nu være rettet, oplyser kontorchef Flemming Faber fra sikkerhedskontoret hos IT- og Telestyrelsen.

"Det er der blevet rettet op på, inden siden blev offentliggjort," siger han og understreger, at det blot var et kommunikationsspørgsmål.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere