Forbrugerrådet tror ikke på at den it-sikkerhedskomité, som videnskabsminister Helge Sander (V) har foreslået vil være uafhængig.
Og det er et problem, fordi rådet på den måde risikerer at blive et arbejdsredskab for Helge Sander, siger Anette Hoyrup, der er jurist i Forbrugerrådet.
”Problemet er hvis ministeren kan vælge til og fra af de anbefalinger, som kommer fra sådan et råd,” siger Anette Hoyrup.
Frygter ministerkontrol
Forbrugerrådet anerkender ifølge juristen forslagets gode intentioner, men rådet frygter, at ministeren bliver i stand til selv at vælge, hvilke anbefalinger fra rådet, han vil gå videre med.
”Vi skal bare være sikre på, at det er et selvstændigt arbejdende organ, som selv kan fremlægge initiativer, og som bliver lyttet til bredt,” siger Anette Hoyrup.
Derfor foreslår rådet nu Helge Sander at oprette et uafhængigt og selvstændigt Etisk Råd for IT-sikkerhed og privacy efter samme model som Etisk Råd på medicinområdet.
Ifølge Anette Hoyrup kunne det opnås ved at udvide Datarådets beføjelser, hvis man ikke har lyst til at opfinde den dybe tallerken igen.
Savner en vagthund
”Fra Datarådet savner vi en vagthunderolle, men også mere slagkraftige udmeldinger og i det hele taget, at rådet kunne blande sig mere i debatten,” siger Anette Hoyrup.
Forbrugerstyrelsen vil sikre rådets uafhængighed ved at indsætte repræsentanter fra erhvervssiden, forbrugerne, ministerierne og fra andre organisationer.
Rådet skal kunne arbejde uafhængigt af ministeren og skal ikke have opgaverne trukket ned over hovedet, fortæller juristen.
”Det er klart, at det vil være noget, der skal vedtages ved lov, men det skal stadig være et selvstændigt organ, som selv kan søsætte dets anbefalinger” siger Anette Hoyrup.
Forbrugerstyrelsen forestiller sig ikke at et selvstændigt Etisk Råd for it-sikkerhed og privacy skal have egentlige magtbeføjelser. Der bliver alene tale om at det skal komme med anbefalinger, skabe debat og sætte fokus på områder, hvor andre skal lave love.
”Det er alene en debatskabende opgave de skal have for få sat privacy og it-sikkerhed på dagsordenen,” siger Anette Hoyrup.
Skal favne bredt
Ifølge juristen er tanken, at det nye råd skal tage stilling til persondatabeskyttelse i bred forstand.
Oplagte spørgsmål for det nye råd er således eksempelvis elektroniske patientjournaler, hvordan kommunerne skal håndtere data og kameraovervågning i forbindelse med terrorregistreringen, fortæller Anette Hoyrup
”Vi håber, at videnskabsministeren overvejer, at det, som han sætter i søen, skal kunne favne bredt,” siger Anette Hoyrup.