Det er noget vrøvl, når Enhedslistens it-ordfører Per Clausen kritiserer, at der ikke er oprettet et nyt statsligt it-råd efter it-sikkerhedspanelets kommisorium udløb 31. december 2007.
Det mener formand Kim Aarenstrup fra Råd for IT og Persondatasikkerhed under DANSK IT.
"Der eksisterer rent faktisk et IT-Sikkerhedsråd, og det har fungeret ganske effektivt siden 2006," siger formanden, der tillige er ansat som it-sikkerhedschef hos A.P. Møller – Mærsk.
Det er jo altid fint, når vi er mange, der gerne vil sørge for en stærkere it-sikkerhed i Danmark. Men det giver ikke meget mening at forsøge at oprette et nyt it-sikkerhedsråd i statsligt politisk regi, forklarer han.
"To tidligere it-sikkerhedsråd af den type med et antal år på bagen har tydeligt vist, at et politisk etableret råd ikke virker ret godt, medmindre det enten er nedsat af Statsministeren eller har helt specielle beføjelser," siger Kim Aarenstrup.
Amputeret størrelse
Og den toneangivende ekspert på området lægger ikke fingre imellem, når han vurderer effekten af tidligere statslige it-råd.
"Faktum er, at et it-sikkerhedsråd under Videnskabsministeriet - på samme måde som IT-sikkerhedspanelet - er en amputeret størrelse, der i princippet kun kan udtale sig om forhold indenfor videnskabsministerens område.
Skulle et sådant råd eller panel formaste sig til at pege på problemer i andre ministerier, møder de omgående modvind og bliver gjort tavse," siger han.
Derfor er netop DANSK IT's Råd for IT- og Persondatasikkerhed et genialt IT-sikkerhedsråd, der opstod i kølvandet af nedlæggelsen af et tidligere ministerielt it-sikkerhedsråd tilbage i januar 2006, mener formanden ikke overraskende.
Han forklarer, at Rådet for IT- og Persondatasikkerhed har vist sin styrke ved at i praksis at have demonstreret, at det både konstruktivt kan kritisere, men også indlede værdifulde dialoger med alle ministerier og styrelser, uanset hvilken minister de måtte henhøre under.
Grunden er netop, at dette råd ikke er sovset ind i det politiske system.
"Så nej kære it-ordfører Per Clausen - Vi står ikke uden IT-Sikkerhedsråd - snarere tværtimod. Vi har et IT-Sikkerhedsråd som er stærkere end nogensinde, og som ikke blot kan nedlægges af en minister eller andre der måtte blive ramt af de budskaber der udsendes af rådet, " lyder den direkte hilsen til Per Clausen.
Minister drøfter sagen
Videnskabsminister Helge Sander har ikke ønsket at kommentere sagen om et kommende it-sikkerhedsråd, oplyser ministerens rådgiver Allan Boldt over for Computerworld.
"Ministeren og it-ordførerne er enige om at skulle drøfte situationen påny, og Helge Sander vil derfor gerne vente med at kommentere," siger han.
Hvorvidt man finder en konstruktion for it-rådet, der gør det mindre amputeret, vil tiden vise.
Kim Aarenstrup erklærer sig imidlertid parat til at hjælpe til.
"Vi tager gerne en debat om, hvorvidt det nuværende IT-sikkerhedsråd er korrekt ledet eller bestykket," siger han.