Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Kinesisk patent: Opfindelse kan klippe søkabler på ingen tid / 20 millioner briter stævner Apple / Nordisk SAP-specialist køber sig ind i det danske marked

Morgen-briefing: Kinesisk patent: Opfindelse kan klippe søkabler på ingen tid / 20 millioner briter stævner Apple / Nordisk SAP-specialist køber sig ind i det danske marked

Godmorgen og velkommen til Computerworlds morgen-briefing tirsdag 14. februar.

Morgenens tidlige overblik er serveret af din nyhedsvært Niels de Boissezon.

Kinesisk patent: Opfindelse kan klippe søkabler på ingen tid

Flere opsigtsvækkende brud på sødatakabler har vakt fornyet interesse for, hvordan undersøisk infrastruktur kan beskyttes.

Bestræbelserne kan vise sig at blive modarbejdet. Kinesiske patentansøgninger viser nemlig, at kinesiske ingeniører har udviklet anordninger til hurtigt og billigt at skære kabler over, hvilket skaber mistanke om sabotage.

Det fremgår af et patent fra 2020, som er en videreudvikling af et patent fra 2009, hvor det kinesiske statslige ocean-agentur har patenteret en ’oceanisk slæbeenhed til at klippe kabler’. Behovet for kablerne blev begrundet med et behov for at kunne klippe ’ulovlige datakabler’ ud for Kinas kyster, skriver Newsweek.

Begge patenter er blevet afvist af uvisse årsager, lyder det.

Flere hændelser i Østersøen samt i farvandene omkring Taiwan har sat fokus på mulige sabotageaktioner, hvor Kina eller Rusland mistænkes. Kina afviser anklagerne og hævder, at mindst én hændelse var et uheld.

20 millioner briter stævner Apple

Et omfattende gruppesøgsmål indledes denne uge mod Apple ved Londons Competition Appeal Tribunal i Storbritannien.

Her stævnes tech-giganten, for at have udnyttet sin dominerende markedsposition til at opkræve en unfair kommission på 30 procent igennem sin App Store app-butik.

Sagen føres på vegne af 20 millioner britiske iPhone- og iPad-brugere, hvor der gøres krav på i alt 1,5 milliarder britiske pund.

Apple kalder selv sagen for grundløs og siger at søgsmålet overser de fordele som iOS-styresystemets integration giver. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Apple er under lignende anklage i landet, hvor det er app-udviklere der stævner tech-giganten.

Nordisk SAP-specialist køber sig ind i det danske marked

Den norske SAP-konsulenthus Pearl Group, som i dag opererer i Norge, Sverige, Finland og Island udvider butikken med opkøbet af SAP-teknologivirksomheden Factors.

Dermed entrerer selskabet på den danske SAP-scene, hvor selskabet vil blive kendt som Pearl Denmark og fortsat med Factors administrerende direktør Ole Mose Nielsen i spidsen for den danske forretning.

"Dette opkøb er strategisk vigtigt for Pearl Group. SAP har haft succes med sin cloud-strategi og er den førende ERP-udbyder. Denne strategi afhænger af, at SAP-partnere adopterer SAP's nye teknologier. I Norden er Factors hurtigt blevet en af de førende virksomheder på dette område. Deres virksomhedskultur stemmer desuden tæt overens med vores hos Pearl, med højt kvalificerede ressourcer, der arbejder tæt sammen med kunderne for at levere løsninger, der opfylder deres behov og ambitioner hurtigere og med bedre kvalitet end vores konkurrenter," siger Carl Östholm, CEO for Pearl Group.

Factors er baseret i Aarhus og Aalborg - og tæller 11 medarbejdere. Pearl Group tæller 500 medarbejdere i Norden og kunne i 2024 for første gang runde en omsætningen på en milliard norske kroner. Virksomheden sigter efter en omsætning på 1,2 milliarder norske kroner i 2025.

Et af Europas bedste it-universiteter hacket: Kun kaffemaskinerne fungerer

Stort set alt er lukket ned, efter at hackere er trængt ind i systemerne på TU/e i Eindhoven, der regnes for at være et Europas førende tech-universiteter.

It-afdelingen måtte mandag trække systemet til næsten alle universitetets systemer. Kun kaffemaskinerne fungerer fortsat, lyder det på universitetets hjemmeside.

Det skete efter, at der lørdag blev opdaget uregelmæssigheder i universitetets netværk, som indikerede at hackere var på spil.

Den næsten totale nedlukning betyder, at alle undervisnings-systemer, internet, e-mail, arkiver, samarbejdssystemer, registrerings-systemer og alt andet er lukket ned.

Universitet arbejder fortsat på at genetablere sine systemer og har på anden dag aflyst undervisningen tirsdag.

Technische Universiteit Eindhoven tæller omkring omkring 4.000 medarbejdere og 13.000 studerende.




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering