Ryd op og hjælp forretningen DEL 3

Gå til: Ryd op og hjælp forretningen - se hvordan man gør DEL 1.

Gå til: Ryd op og hjælp forretningen - se hvordan man gør DEL 2.

...at inddrage it-overvejelser i due diligence-processerne:

“Hvad er it-potentialet i en virksomhed, hvad er it-modenheden, og hvordan stemmer det overens med vores eksisterende principper,“ kunne nogle af spørgsmålene ifølge Steen Christensen lyde.

Vigtigst er det at lægge en it-strategi for opkøbene. Der findes især tre arketypiske modeller: For det første er der strategien om at implementere den opkøbte virksomhed på standardplatformen.

Modellen anvendes med succes af Danske Bank.

Den anden er at køre videre på forskellige platforme og med de gener, det medfører.

Den tredje model er at vurdere fra sag til sag.

“Tilgangen er meget vigtigt i en due diligence-proces, der skal afgøre værdien af opkøbet. Det har været helt afgørende for succesen i Danske Bank-opkøbene, at de har haft strategien om en koncern, en platform, men den model virker ikke alle steder,“ siger Steen Christensen.

Men væksten kan også være organisk. Også her kan it risikere at blive en showstopper, hvis ikke it-systemerne kan skaleres op i takt med virksomhedens vokseværk.En anden hovedpine hos toplederne er innovationen. Her nævnes it-afdelingen igen og igen som en potentiel aktiv medspiller.

Publikationen “IT i praksis” har innovation med blandt de 10 strategiske udfordringer, og analysehuse som Gartner og det amerikanske Cutter Consortium har igen og igen udpeget it-afdelingen som virksomhedens innovations-motor.

Forklaringen er, at it-afdelingen som tværgående organisation ofte har et meget bredt perspektiv på virksomheden, mens andre dele af organisationen typisk er mere silo-orienterede.

Men det er ikke let. For det kræver en helt anden kultur. It-afdelingen har været vant til at løse opgaver for forretningen, ligesom den ofte har været præget af en nul-fejlskultur.

“Ofte vil det være nødvendigt i nogen grad at udfordre historisk betingede størrelser som virksomhedskultur og værdier for at facilitere kreativitet. Nulfejlskultur er innovationshæmmende, fordi der skal være plads (og midler!) til både succesfulde og mindre succesfulde projekter,“ som der står skrevet i publikationen “IT i Praksis” 2007.

Rid på den grønne bølge

En tredje udfordring for virksomhedslederne, er de voksende krav, som omverdenen stiller til virksomhederne.

Dels er der hele compliance-udfordringen, hvor virksomheden ofte bliver afkrævet dokumentation for, at de lever op til lovgivningen.

2008 byder på en ny af slagsen.

I løbet af året dukker EU's pendant til den amerikanske Sarbanes-Oxley-lovgivning op i den danske lovgivning.

Det vil endnu engang give it-afdelingen et par ekstra opgaver.

Men så er der også en anden dagsorden, som ikke mindst fik et puf op ad prioritetslisten, da Anders Fogh Rasmussen for nylig etablerede sit Klimaministerium. Den dagsorden vil sætte sit præg på it-afdelingen:

Den grønne bølge vokser, og ifølge Per Andersen fra IDC Nordic vil toplederne kigge ganske grundigt på it-funktionen i forsøget på at gøre virksomheden grønnere.

“Der er for alvor kommet fokus på it's betydning for CO2-udslippet,“ siger Per Andersen.

Gartner har anslået, at to procent af den samlede CO2-udledning i verden skyldes it. Det er samme CO2-niveau, som lufttrafikken udløser.

Til gengæld er det også en af de lettere dagsordener at få gennemført.

“Området er fyldt med positive synergier. For det første er det politisk korrekt at gøre noget ved problemet. For det andet er der penge at spare på eksempelvis strømforbruget. Og for det tredje kan virksomheden bryste sig af grøn it,“ siger Per Andersen.

Jo, der er mange bud på, hvor der skal satses i 2008. Ovenstående opridser kun nogle få af slagsen – dem som visse eksperter har fremhævet. Og der kan med garanti nævnes mange flere.

Strategisk betydning

Sådan er det nemlig med it for tiden. It har får en stadig mere strategisk betydning.

Og det er egentlig ganske rart at få fastslået – især her på tærsklen til et 2008, som indledes med endnu en bogudgivelse fra “IT Doesn’t Matter“-forfatteren Nicholas G. Carr.

I “The Big Switch“ fortsætter han i samme spor som tidligere og beskriver, hvordan it i stadigt stigende grad bliver industrialiseret og standardiseret, at det følger samme udviklingskurve som jernbaner og elektricitet.

Muligvis.

Men der synes stadig lige at være et par landvindinger at klare, inden vi når dertil.

Gå til: Ryd op og hjælp forretningen - se hvordan man gør DEL 1.

Gå til: Ryd op og hjælp forretningen - se hvordan man gør DEL 2.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere