Der er allerede lagt mange planer for de 30 PlayStation 3, som Nordisk Film og IBM har givet til Aalborg og Københavns Universitet.
Mange typer forskning er flyttet ud af laboratorier og ind i supercomputere, og mulighederne for at styrke dansk forskning og undervisning ved brug af billige og kraftige spillekonsoller som PlayStation3 (PS3) er store.
Herunder beskrives en stribe aktuelle projekter på henholdsvis Københavns Universitet og Aalborg Universitet, der omfatter PS3-klynger.
Gris på gaflen
Tomografi betegner computerbehandling af signaler, der sendes imod et objekt for derved at analysere, hvordan objektet ser ud indvendigt.
Tomografi er specielt anvendt indenfor for eksempel geofysik, materialeforskning og medicinske billeder, hvor det er meget vigtigt, at man kan aflæse kroppens indre struktur.
Tomografi kræver desværre ekstrem meget regnekraft og er ofte begrænset af den regnekraft, man har til rådighed. Opbygningen af Cell-processoren fra PS3 gør den velegnet til tomografiberegninger, og den nye PS3-klynge vil derfor finde stor brugbarhed indenfor en række projekter, der vedrører tomografi.
Et praktisk eksempel er et projekt om CT-scanning af slagtede svin. Projektet handler om måder at beregne kødprocenten på, det vil sige at finde det tal, der estimerer fordelingen af henholdsvis kød, fedt og knogle på det enkelte svin.
Dette tal bruger svineproducenten til afregning hos landmanden, der får betaling per svin i forhold til vægt og kødprocent.
Den er skør den ryg
Forskere på datalogisk institut på Københavns Universitet (DIKU) arbejder med at udvikle algoritmer, der kan gennemgå enorme databaser med medicinske billeder og derudfra lære at genkende en række hyppige helbredsproblemer.
Blandt de sygdomme, man lader computeren analysere de medicinske databaser for, er åreforkalkning, slidgigt, knogleskørhed, rygerlunger og brystkræft.
Udfordringen består i at opbygge en normalmodel for det, man undersøger – for eksempel en rygsøjle i forbindelse med osteoporose (knogleskørhed).
Ved at bruge statistiske modeller fra tusinder af røntgenbilleder af rygsøjler kan man til sidst lave en matematisk model for en standard rygsøjle.
Når man har fundet en standardmodel for rygsøjlen, kan man tage et røntgenbillede af en ny patient, og computeren kan, ud fra forskellen på det aktuelle billede og standardmodellen, hjælpe med at afgøre, om der er knogleskørhed i det aktuelle tilfælde.
Sparer på hardwaren
Center for Software Defineret Radio på Aalborg Universitet har gang i et projekt, der har direkte forbindelse til Aalborg-virksomheden Rhode & Schwarz Technology Center, der laver test- og måleudstyr til mobilkommunikation.
"Rhode & Schwarz bruger dyr hardware, primært fordi der stilles store krav til regnekraften i det udstyr, de laver. Vi skal undersøge, om den meget dyre kombination af de kraftfulde processorer, de benytter, kan erstattes af en række simplere processorer, der arbejder sideløbende.
Og den billigste måde at få fat i sådan en multiprocessor – en Cell BE – er at bruge en PlayStation3, som indeholder lige den hardware, vi skal bruge," forklarer Andreas Popp, civilingeniør og ph.d. studerende ved Center for Software Defined Radio.
Udfordringen ved parallelle processorer er ifølge Andreas Popp, at de stiller helt nye krav til udvikling og programmering. Faktisk skal alle de tilgængelige processorer i en PS3 – i hvert fald i teorien – programmeres, så de udnyttes hele tiden.
Projektet begyndte 1. september i år, og når semesteret er slut, fremlægges resultaterne for virksomheden.
Kropsbårne antenner
Vi bevæger os alle rundt i en daglig suppe af mikrobølger, og debatten om, hvor meget den menneskelige krop påvirkes af disse bølger, er livlig.
Professor Gert F. Pedersen fra Institut for Elektroniske Systemer, Aalborg Universitet, arbejder på at beregne, hvordan radiobølger fra små kropsbårne antenner påvirker mennesker, samt hvordan radiokommunikation inde i bygninger kan karakteriseres og optimeres.
Hans beregninger går blandt andet ud på at beregne, hvordan en mobilantenne påvirker brugeren, der bærer på den, og hvordan antennen påvirkes af brugeren selv. Derudover hvordan en bygning med inventar et cetera påvirker og påvirkes af antennen.
En sådan beregning med så stor nøjagtighed har ikke kunnet udføres hidtil, men også her vil det med hjælp fra PS3-klynger i samarbejde med universitetets egen supercomputer Fyrkat kunne lade sig gøre.
Resultatet er muligheder for bedre placering af antenner og eventuelt nye antennetyper, der måske kan reducere sendestyrken til en tiendedel i folks trådløse netværk i hjemmet, uden at antallet af brist i kommunikationen stiger.