Nu skal det være slut med net-tv fra Folketinget, som kun kan ses ved hjælp af Windows Media Player. Det mener Morten Helveg Petersen, der er it-ordfører hos Det Radikale Venstre.
Det er mere end et år siden, at et enigt Folketing pålagde regeringen at sikre, at offentlige it-systemer bruger åbne standarder, som ikke binder brugerne til bestemte firmaer eller programmer.
Men alligevel tilbyder Folketinget kun borgerne at se nettv fra folketingssalen via Windows Media Player.
Problemet har stået på i årevis. Allerede i 2001 diskuterede macbrugere problemstillingen i nyhedsgrupper på nettet.
Men seks år senere er problemet tilsyneladende det samme. Det er stadig kun muligt at se debatter fra Folketinget på direktetv.ft.dk ved hjælp af Windows Media Player.
Burde bruge åbne standarder
Og det er problematisk, mener Morten Helveg Petersen, der selv var foregangsmand for det vedtagne beslutningsforslag (B103)om brug af åbne standarder.
"Jeg synes, at det er logisk, at Folketinget går i spidsen for det eller i al fald er medspiller på det," siger Morten Helveg om brugen af åbne standarder.
Han mener, at Folketingets brug af et bestemt program til nettv kan tolkes som et eksempel på et udbredt problem.
"Det er i mange situationer bekvemt at blive ved med at gøre, som man altid har gjort. Det er jo noget nyt og dermed også besværligt, og så er det mange gange nemmere at blive ved med at gøre, som man altid har gjort," siger Morten Helveg Petersen.
Der skal være valgfrihed
It-ordføreren finder det principielt problematisk at tvinge folk til at bruge bestemte løsninger eller browsere, når de har med offentligt indhold at gøre.
"Der er et principielt problem her. Folk skal ikke være tvunget over i det ene, det andet eller det tredje. Der må være et valg," siger Morten Helveg Petersen.
Derfor vil han straks efter valget følge op på sagen ved at spørge Folketingets Præsidium, hvordan Folketingets egen politik er på området.
"Det burde jo være logisk, at vi selv fulgte den politik, som Folketinget har vedtaget," siger Morten Helveg Petersen.
Og det gælder generelt for brugen af åbne standarder mener Morten Helveg Petersen.
"Derfor må det jo også gælde for afspilningen af tv fra salen," siger Morten Helveg Petersen.
Der findes ingen standard
Hos Folketingets administration fortæller vicedirektør Per Anker Hansen, at Folketinget regner med at have en ny hjemmeside parat til åbningen af folketingsåret i oktober 2008.
Den nuværende er nemlig omkring 10 år gammel.
"Der vil vi også genoverveje, hvordan vi teknisk understøtter streaming fra Folketingets debatter," siger Per Anker Hansen.
Ifølge Per Anker Hansen er det grundlæggende tekniske problem, at der ikke findes en accepteret standard, som Folketinget kan benytte sig af. Han vil samtidig ikke afvise, at Folketinget kan finde på at vælge en anden leverandør end den nuværende.
Men uanset valget af leverandør vil der være nogen, som er utilfredse, fortæller vicedirektøren, som sammenligner det med at skulle vælge mellem pest eller kolera.
"Vi kan ikke vælge en løsning, som understøtter alle. Det er det, der er problemet," siger Per Anker Hansen.
Også på tv eller DAB
Han fortæller, at Folketingets mål med den næste hjemmeside er at ramme flest mulige brugere og gøre hjemmesiden tilgængelig for flest muligt.
Samtidig forklarer Per Anker Hansen, at Folketinget har en flerstrenget strategi. Derfor er det muligt at se debatter fra Folketinget, selv om man ikke har Windows Media Player.
"Du kan gå ind på dit tv-apparat og følge det. Der bliver sendt direkte fra Folketinget på DR2, og du kan også følge Folketingets debatter på DAB-radio," siger Per Anker Hansen.