Fuld fart på de håndholdte

Udviklingen inden for processorer og kommunikationschips til håndholdte enheder som lommecomputere og avancerede mobiltelefoner går mindst lige så hurtigt, som tilfældet er for pc-processorer. I denne artikel kigger vi nærmere på de nyeste tilbud fra to giganter på området, nemlig Intel og Texas Instruments. Der er lagt op til en hård kamp mellem de to firmaer.

Små processorer

Både Intel og Texas Instruments (TI) ruster op i kampen om markedsandele, når det gælder processorer til lommecomputere, avancerede mobiltelefoner og andre former for håndholdte computere. I fremtiden bliver disse enheder nemlig både mindre, smartere og hurtigere, og denne udvikling vil de to firmaer bidrage til.

Intel har hurtigt fået en central position, når det gælder lommecomputere, mens der sidder chips fra TI i de fleste mobiltelefoner. Senest har Intel lanceret tre nye XScale-processorer til PDA'er, og TI er klar med en række nye OMAP-processorer til mobiltelefoner.

Intel håber på, at PXA800F kan give adgang til det attraktive marked for avancerede mobiltelefoner.
Konkurrencen mellem disse to firmaer skærpes, efterhånden som lommecomputeren og mobiltelefonen smelter sammen.

Mobiltelefoner med forholdsvis stor skærm og samme faciliteter som lommecomputere, altså smartphones som Orange SPV og Sony Ericsson P800, er på vej til at blive mere populære end almindelige lommecomputere, og her ligger der et kæmpemæssigt potentielt marked.

Texas Instruments sidder på størstedelen af markedet for processorer og GSM/GPRS-enheder i mobiltelefoner, og firmaets styrke ligger netop i, at det fremstiller andet end processorer. TI kan både levere processorer og chips til Bluetooth, WLAN og telefoni, herunder tredje generations mobiltelefoni.

Intel er en novice, når det gælder chips til behandling af radiosignaler. For nylig lancerede firmaet PXA800F, men produkter med denne chip, der både rummer processor, flash-hukommelse og GSM/GPRS-enhed, dukker nok først op til næste år.

Intel prøver at tilkæmpe sig en plads på markedet for mobiltelefoner, og firmaet har allerede haft stor succes med at føre sig frem på rå regnekraft i lommecomputere. Intel kan også levere den flash-hukommelse, der skal rumme styresystemet og applikationer.

Alle de hurtige lommecomputere med Pocket PC som styresystem har en Intel XScale processor indeni, men TI kan nu også være med på området. I Palms topmodel Tungsten T sidder der en TI OMAP-processor, og for nylig præsenterede TI en prototype af en prototype af en lommecomputer med understøttelse af både WLAN, GSM/GPRS og Bluetooth.

Processorerne fra både Intel og TI kan bruges i lommecomputere og mobiltelefoner, uanset om styresystemet hedder Microsoft Pocket PC, Microsoft Smartphone, Palm OS, Symbian eller Linux.

De er for øvrigt alle baseret på design fra britiske ARM, der udvikler relativ simple processorer med et begrænset antal instruktioner. De nye OMAP-processorer er baseret på ARM926 kernen, mens Intels XScale-processorer er en videreudvikling af StrongARM.

Nyt fra Intel

Først på ugen lancerede Intel tre nye processorer i XScale-familien, nemlig PXA255, PXA260 og PXA263, der alle er beregnet til lommecomputere og har frekvenser på 200, 300 eller 400 MHz. Disse chips er utvivlsomt de hurtigste til denne anvendelse.

Vi har tidligere skrevet om PXA255, der er en forbedret version af den PXA250, man finder i de fleste nyere Pocket PC'er. Busfrekvensen er blevet fordoblet, hvilket giver en betragtelig bedre ydelse. Endvidere er strømforbruget sat ned. Toshiba har anvendt PXA255 i Pocket PC e750 og e350.

PXA260 og PXA263 tillader mere kompakte lommecomputere. Hvor de nuværende XScale-processorer til lommecomputere måler 17x17x1,75 millimeter, er PXA260 nede på 13x13x1,4 millimeter. Den er altså mindre end halvt så stor.

PXA263 har processor og 32 megabyte flash-hukommelse i samme indpakning, såkaldt stacked memory. Hvis der ikke er brug for mere end denne mængde flash-hukommelse i den mobile enhed, kan producenterne altså nøjes med en enkelt chip i stedet for to.

De små dimensioner i PXA26x-serien gør processorerne velegnet til avancerede mobiltelefoner såvel som lommecomputere, og XScale-processorerne kan også anvendes til enheder som Smart Displays og transportable medieafspillere.

Nyt fra TI

Fem nye processorer i Texas Instruments' OMAP-serie er også beregnet til alle former for håndholdte enheder. De fylder endnu mindre end nyhederne fra Intel, men til gengæld er de knap så hurtige. Intel bruger stadig 0,18 mikron teknologi i produktionen, mens TI er gået over til 0,13 mikron.

Afløserne til den nuværende topmodel OMAP1510, der anvendes i Palm Tungsten T og 3G-telefoner fra Fujitsu, NEC og Panasonic, hedder OMAP1610, 1611 og 1612. I forhold til forgængeren byder OMAP161x på bedre ydelse, specielt når det gælder grafik, afvikling af Java-programmer og kryptering.

Til forskel fra OMAP1610 er OMAP1611 udstyret med 256 kilobyte lynhurtig SRAM, og chippen er forberedt på at blive tilsluttet en trådløs netværksenhed, WLAN 802.11a/b/g.

Med OMAP1612 tilføjes 32 megabyte DDR RAM med en effektiv frekvens på 200 MHz. Lige som Intel satser TI altså på stacked memory, men har valgt RAM frem for flash-hukommelse.

OMAP161x har en frekvens på omkring 200 MHz, og processoren skal parres med andre chips, hvis den håndholdte computer skal kunne kommunikere med omverdenen. Det er ikke tilfældet for OMAP730 og OMAP732, der har indbygget understøttelse for GSM og GPRS.

OMAP73x er en kombination af en enhed, der tager sig af kommunikationen over GSM og GPRS, og en egentlig applikationsprocessor, der bruges til afvikling af programmer. Det gør processoren oplagt til brug i mobiltelefoner. OMAP732 har 32 megabyte RAM indbygget.

En sjette nyhed ved navn TBB4105 er endnu ikke lanceret officielt, men det skulle være ganske vist, at der er tale om en OMAP1610-baseret processor med indbygget understøttelse af GSM/GPRS og WCDMA, altså 3G-telefoni med hastigheder for dataoverførsel på op til 384 kilobit i sekundet.

Som det fremgår, går det rigtig stærkt for Intel og Texas Instruments for tiden, men dermed ikke sagt, at andre firmaer ikke kan blande sig i kampen om markedet for håndholdte enheder. For eksempel er Motorolas DragonBall-processorer, der før i tiden sad i alle lommecomputere med Palm OS, absolut ikke gået i glemmebogen, og AMD's Alchemy-processorer kan godt vise sig at komme til at spille en rolle i fremtiden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere