Artikel top billede

Firmaer snyder for at opnå topplacering på Google

Klumme: Når du søger på Google, ser du ikke altid de mest relevante søgninger først, men dem, der har betalt mest for at ligge øverst.

Virksomhederne snyder og bedrager, for at deres hjemmesider rangerer højt på Google. Men kan bølgen af søgemaskineoptimering faktisk bibringe noget værdifuldt?

Jeg har for nylig stiftet virksomhed i branchen og har dermed bevæget mig ind i en verden, der åbnede mine øjne for, hvad der foregår i kulissen, når man foretager en søgning på Google: Manipulation af resultater for dem med pengepungen i orden og brug af lyssky metoder.

Googles søgealgoritme sorterer hjemmesider efter deres relevans for de søgeord, du indtaster. Relevansen for hver side afgøres primært af to ting:

a) Optræder søgeordene i adressen, i titlen eller i teksten for siden.

b) Hvor mange links er der fra andre sider til siden.

Sidstnævnte faktor påvirkes af kvaliteten af de indgående links. Et link fra for eksempel New York Times får en side højere op i søgeresultaterne end ti links fra blogs eller linkkataloger. Denne algoritme skal gøre, at gode, informative sider, der rammer søgerens behov, kommer først.

Penge i top 10

Da Google erobrede søgemaskinemarkedet, gik det hurtigt op for folk, at der var penge i at ligge i top 10 på populære søgninger – således gik jagten ind på metoder til manipulation af søgeresultaterne.

Siden da er der opstået talrige søgemaskineoptimeringsfirmaer, der hjælper virksomheder med at komme i top 10.

Resultatet er, at når du søger, ser du ikke altid det mest relevante, men dem, der har betalt mest.

Nogle firmaer tyede til “snydemetoder” i deres iver efter at skaffe sine kunder høje placeringer – for eksempel cloaking, der serverer en speciel side til søgemaskinen, som er spækket med søgeord.

Det tillader Google ikke længere, og hvis man fanges med fingrene i kagedåsen, så er konsekvensen alvorlig: Sortlistning.

Det oplevede SAS Radisson, BMW og Porsche, da de fik deres hjemmesider optimeret af et af Danmarks førende firmaer i branchen. I 2004, var SAS Radisson fjernet på Google på alle søgeord i en periode.

Førnævnte metoder kaldes “black hat SEO” (search engine optimization), mens den mere legitime version kaldes “white hat SEO”.

White hat SEO er en tidskrævende disciplin, især hvis det drejer sig om konkurrenceprægede ord som for eksempel “lejlighed københavn” eller “poker på nettet”.

Kvalitetslink er afgørende

Når sidens struktur og placering af søgeord er på plads, afgøres placeringen primært af, hvor mange kvalitetslinks man har til sin side.

Der er ikke mange, der gider linke til sider, der bare sælger et produkt. Derfor skriver man ofte indhold til siden, som er informativt og ikke bare en kopi af en kilde, så det er værd at linke til.

Netop her gør søgemaskineoptimering måske i virkeligheden nettet til et bedre sted at være.

Den sørger for, at siderne fremstår let forståelige for søgerobotten, så de indekseres korrekt og dermed er nemmere at finde for brugeren.

Desuden tvinger den indehavere af sider til at skrive “linkværdigt” indhold med substans.

Søgeoptimering er altså ikke udelukkende et onde. Men vi skal passe på, at det ikke på længere sigt tager overhånd.

Ellers vil Google til sidst være fyldt med kommercielle sider blandt de første 10 resultater, uanset hvad du søger på.

Mads Schjølin er direktør for og stifter af onlinemarketing­virksomheden Detectum.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere