I Irak kan religiøst tilhørsforhold være en dødsdom. I juli sidste år blev 50 sunnimuslimer dræbt ved et checkpoint opsat af shiamuslimske militsstyrker.
Irakernes efternavne afspejler religiøst tilhørsforhold, så drabene blev begået efter militsmændene havde checket identifikationspapirer.
Derfor har mange irakere i dag falske identifikationspapirer, så de kan vælge den rette identitet for at undgå at blive dræbt.
Database med irakiske fingeraftryk
Det blev derfor modtaget med forfærdelse af borgerrettighedsgrupper, at den amerikanske hær opruster på biometrifronten i Irak.
Hidtil har amerikanerne haft 200 håndholdte scannere til at tage fingeraftryk og irisscanninger af irakere, men i år øger hæren antallet til 3.800.
Fingeraftryk og øjenscanninger gemmes sammen med andre oplysninger som navn og adresse i en central database. Ifølge John W. Velliquette, chefen for biometri-programmet i Irak, er der i dag omkring 750.000 registrerede irakere i databasen.
Det hjælper os til at opspore og identificere oprørere nemmere, lyder det fra den amerikanske hær.
Kan føre til et nyt Rwanda
Det kan få katastrofale konsekvenser, vurderer borgerrettighedsgrupper som Privacy International, Human Rights Watch og Electronic Privacy Information Center.
I et fælles brev til USA's forsvarsminister Robert M. Gates udtrykker de bestyrtelse over fremgangsmåden:
"Denne Praksis fjerner en betydelig privatlivsbeskyttelse for irakiske borgere midt i en konflikt, der stammer fra dybe religiøse og etniske modsætninger. Den biometriske identifikation af sunni-muslimer, shia-muslimer og kurdere betyder, at sandsynligheden for misbrug i fremtiden øges dramatisk.”
Borgerrettighedsgrupperne frygter, at databasen falder i de forkerte hænder og fører til en systematisk religiøs og etnisk udrensning.
I brevet henviser de til Rwanda, hvor et levn fra den belgiske kolonimagt betød, at identifikationspapirer i Rwanda angav etnisk bagggrund. Under borgerkrigen i Rwanda kunne ordet 'tutsi' i identifikationspapirerne være en dødsdom.