Artikel top billede

Negropontes forbindelser får folke-pc til at vakle

ComputerViews: Er One Laptop Per Child-projektet ved at få ridser i lakken, samtidig med, at de grønne XO-computere er sat i masseproduktion?

ComputerViews: Nicholas Negroponte er nærmest identisk med One Laptop Per Childs lille grønne computer.

Projektets bestyrelsesformand mener, at den bærbare kan hjælpe verdens fattige børn til bedre uddannelse og i sidste ende et bedre liv.

Derfor er det også hele One Laptop Per Child-projektet, som får ridser i lakken, når Negroponte er i skudlinjen.

OLPC-organisationen fortalte i forrige uge, at producenterne har fået besked på at gå i gang.

I sidste uge er Nicholas Negroponte så havnet midt i et spektakulært stormvejr, fordi han er blevet bedt om at sidde i en rådgivende komite for Wall Street Journal.

Komiteen og det nylige salg af Wall Street Journal vækker stor debat i USA, hvor blandt andet de demokratiske præsidentkandidater har forholdt sig til det.

Personlig ven af Murdoch

Problemet er, at Nicholas Negroponte og resten af komiteen skal fungere som stødpude mellem Wall Street Journals ledelse og den nye ejer, Rupert Murdochs News Corp.

Nu kritiseres Nicholas Negroponte, fordi han både er personlig ven af Rupert Murdoch, og fordi News Corp har støttet OLPC-projektet med 12,5 millioner kroner.

Pengene har fået flere kommentatorer til at drage Nicholas Negropontes habilitet i tvivl.

OLPC-formanden er ellers blevet vant til medvind. De små børnecomputere har imponeret med nye teknologier til både mesh-netværk, skærme og energibesparelse.

Samtidig har Nicholas Negroponte og OLPC formået at sælge det ualmindelig ambitiøse projekt. Kunderne har dog kun givet forhåndstilsagn i udviklingsfasen.

Det er der ikke råd til

OLPC har ikke råd til at rode sig ud i imagemæssige problemer og beskyldninger.

Det vil være dræbende for projektet, som i forvejen betragtes med en vis skepsis blandt eksperter i udviklingsbistand.

Samtidig kræver det en stærk position, hvis man skal overbevise regeringer og befolkninger om, at computere er en bedre investering end for eksempel uddannelse af lærere.

OLPC og Nicholas Negroponte er sluppet helskindet igennem udviklingsfasen.

I midten af juli gik projektets største konkurrent, Intel ligefrem med i projektet, så alt lovede godt.

Det ændrer dog ikke på, at OLPC vil blive ramt, hvis først den karismatiske Nicholas Negroponte får troværdighedsproblemer.

Imponerende netværk

Nicholas Negroponte har et imponerende netværk.

Ud over venskabet med Rupert Murdoch kan det kun være et plus for OLPC, at Nicholas Negropontes bror, John Negroponte, er viceudenrigsminister i USA.

Udenrigsministeriet huser blandt andet USAID, som er USA's internationale udviklingsorganisation.

I USA har flere observatører, da også konstateret, at OLPC slipper for mistanker om forskelsbehandling, efter konkurrencesituationen med Intel er annuleret.

Desuden vil aftalen mellem Intel og OLPC betyde, at det bliver lettere at udarbejde udbud.

Ind til videre er der dog forbløffende tavst om det problematiske i at aflive konkurrencen på et marked, der knap nok er åbnet.

Er det ikke i de fattige landes interesse, at de har et valg, både hvad angår pris, men også teknologi?

For OLPC-projektet arbejder med et nyt Linuxbaseret system, mens Intels Classmate kan købes med et Linuxsystem eller en basal Microsoft installation.

Meldingerne fra Intel og OLPC kan nærmest tolkes, som om man er blevet enige om at dele markedet imellem sig – noget, som vi i andre sammenhænge ville kalde et kartel.

Nicholas Negroponte har brug for sin troværdighed, og han har ikke tid til at jokke i spinaten.

For trods flotte anmeldelser af teknologien og masser af medieopmærksomhed mangler OLPC stadig at bevise, at millioner af bærbare gør en forskel ude blandt børnene.

ComputerViews er en særlig analyseform, som Computerworld anvender. Læs mere om ideen bag ComputerViews her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere