"De må være optimister."
Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra teleanalytiker John Strand fra Strand Consult, efter at IT- og Telestyrelsen i dag har udpeget elselskabet ELRO som vinder af FWA-auktionen, der giver mulighed for at udbyde landsdækkende WiMAX-bredbånd.
"117 millioner kroner er mange penge at skulle forrente, og specielt når man er i den situation, at slutbrugerpriserne bliver reguleret. Men investeringen i licensen er det mindste. Der skal investeres penge i isenkram, og det bliver også dyrt at få fat i kunderne," siger John Strand.
I april besluttede Folketingets teleforligskreds, at vinderen af FWA-licensen maksimalt må tage 75 procent mere end gennemsnitsprisen på bredbånd.
Selvom ELRO selv bestemmer, hvilken teknologi, der skal benyttes til det trådløse bredbånd, vil det være højst overraskende, hvis der ikke bliver tale om WiMAX-teknologien. ELRO udbyder allerede i dag WiMAX-bredbånd i form af produktet SkyLine.
Partnerskaber bliver nødvendige
John Strand mener, at ELRO får mere end svært ved selv at skabe en rentabel WiMAX-forretning. I stedet bør elselskabet satse på strategiske partnerskaber, mener han.
"En ting er at bygge et netværk op, noget andet er at få kunderne. Hvis ELRO skal gøre det her alene, bliver det svært. De bliver nødt til at lave partnerskaber, for de skal jo kæmpe imod 3G-spillere og et hav af andre bredbånds-udbydere," siger John Strand og peger på Danske Telecom som en oplagt partner.
Danske Telecom, der er kendt under navnet Clearwire, har investeret stort i WiMAX, men indtil videre har selskabet underskud.
Det samme har Butlernetworks, der har investeret mere end 300 millioner kroner på at opbygge en landsdækkende infrastruktur til bredbånd via WiMAX og FWA-teknologi – primært til erhvervslivet.
ELRO har allerede tilbudt bredbånd via en midlertidig WiMAX-licens i et stykke tid. Nu skal selskabet altså i gang med at opbygge et landsdækkende netværk.
Det skal ske inden udgangen af 2010 ifølge udbudsmaterialet, og der er et krav om, at ELRO skal nå alle de husstande, der i dag ikke har adgang til bredbånd. Det drejer sig om omkring 40-50.000 danske husstande.