Peter Søndergaard, international analysechef i Gartner, brugte årets Symposium ITxpo i San Francisco, til at ruske op i tilhørerne med sine visioner om, hvad udviklingen vil gøre ved informations-teknologien inden for en overskuelig årrække.
Søndergaard pegede især på fire fremherskende tendenser: Informationsteknologiens dybe indtrængen i det private forbrugerliv, alternative måder at levere it på, den grønne informationsteknologi og ændringer i it-organisationens udformning.
Privatforbrugeren bestemme
Det er et faktum, forklarede han, at i der dag sælges langt mere højteknologi til privatbrug end til professionel it-anvendelse, hvorved fremtidens it-design faktisk dikteres af privatforbrugeren.
"Forbrugerne fastsætter både prisniveau og teknologisk udformning," sagde Peter Søndergaard.
Med tiden vil denne tendens finde videre vej til professionel it og påvirke såvel infrastruktur som arkitektur.
Forbrugerne får dermed direkte indflydelse på alt fra lagerkapacitet, til ydelse og båndbredde.
Forbrugermagt
I modsætning til tidligere er det i dag forbrugeren, der sidder inde med computerkraften og ikke erhvervslivet.
Med tiden vil stadigt faldende priser på teknologi og indhold forstærke forbrugernes magt over deres teknologiske interaktion med erhvervslivet – hvad enten de er kunder eller ansatte, påpegede analysechefen.
"Og dette vil naturligvis give stærke dønninger dybt ind i teknologi-sektoren," tilføjede Peter Søndergaard.
Teknologi vil blive lettere
Billigt og brugervenligt udstyr og indhold vil rokke ved den nuværende balance mellem erhvervsliv, forbrugersektor og det offentlige og fjerne auraen om teknologien som noget indforstået og svært tilgængeligt.
"I 2009 vil virksomhederne være tvunget til at levere nedskalerede versioner af applikationer, indhold og værditilførende tjenester til kundernes personlige, virtuelle eller hjemlige computermiljøer," sagde Søndergaard.
En anden tendens, som Gartner vil have i søgelyset i de kommende måneder, er alternative leverancemodeller, der giver brugerne flere valgmuligheder ved indkøb af teknologi og etablering af nye forretningsmodeller.
"Der er stigende efterspørgsel efter muligheden for at købe sig til adgangen til teknologi og et direkte forretningsmæssigt udbytte frem for at betale for anvendelsen," sagde Peter Søndergaard.
Han tilføjede, at det med tiden vil føre til helt nye hardware- og software-licensordninger, når brugerne i stigende grad køber ydelser i stedet for produkter.
"De mange nye valgmuligheder og modeller vil gøre kål på både markeder og leverandører, og de nye indkøbsformer vil få betydelige økonomiske konsekvenser over hele linjen."
Grøn bølge
Måske ligger noget af årsagen hos Al Gore og hans Oscar-vindende dokumentarfilm "En Ubekvem Sandhed", men en kendsgerning er det i hvert fald, at der knap nok holdes et møde, uden at der også snakkes "grønt".
Peter Søndergaard understregede, at det stærke offentlige og politiske fokus ikke kan undgå at få konsekvenser for både leverandører og brugere, og at den professionelle it-verden er nødt til at være bevidst om sin påvirkning af miljøet.
"It-afdelingerne må lægge navn til deres del af CO2-udslippet, men har også midlerne til at medvirke til en reduktion."
Sidst i sit indlæg kom Peter Søndergaard ind på de strukturelle ændringer af it-professionen og på, hvordan it-delen efterrhånden bliver en mere integreret del af de fleste forretningsprocesser og individuelle aktiviteter – og dermed nærmest tager form som en specialiseret forretningsdisciplin.
"Visse funktioner vil fremover blive betragtet som en del af forretningsdriften, og de resterende traditionelle it-funktioner vil skulle koncentrere sig mere om effektivitet og et veldefineret serviceniveau."
Og så var der en løftet pegefinger fra Peter Søndergaard til it-cheferne, som risikerer meget hurtigt at blive overflødige, hvis ikke de fremover både vælger og indkøber teknologi med udgangspunkt i, hvad der gavner den primære forretningsdrift.
Oversat af Lene Sekjær