Rovdrift på mp3-formatet

ComputerViews: Flere og flere firmaer melder sig med krav om at få en del af de mange licensmillioner, som betales af de hardware- og software-leverandører, der bruger mp3. I takt med at listen bliver længere, bliver argumenterne tyndere.

ComputerViews: Der er mange penge at tjene på verdens mest populære musikformat, og flere virksomheder har fået øje på en solid indtægtskilde. De vil have del i de licenspenge, som MP3-formatet indbringer.

Den seneste afgørelse faldt ved retten i San Diego, hvor Microsoft blev pålagt at betale 8,5 milliarder kroner til Alcatel-Lusent.

Men der er mange andre, som også gerne vil til fadet.

Ikke en åben standard

Det tyske Fraunhofer-Gesellschaft ynder at fremstå som grundlægger af MP3-formatet, der benyttes til digital musik.

Selskabets rettigheder er anerkendt af mange aktører, og Fraunhofer-Gesellschaft tjener rigtig mange millioner hvert år på licensindtægter fra indholdsleverandører og hardware-producenter.

MP3 har status som en ISO-standard, men det er ikke en åben standard. Det betyder, at det er underlagt patent- og lisensrettigheder, som kommercielle aktører skal betale for at benytte.

Fraunhofers beretning om, hvordan standarden er blevet til og hvem, der har rettighederne, bestrides nu af flere, herunder Alcatel-Lucent, der længe har ligget i slagsmål med Microsoft om patentrettigheder.

Købte en retssag

I 2002 besluttede Lucent sig for at håndhæve Bell Labs indsats i udviklingen af MP3-formatet.

I udviklingsfasen var Bell Labs nemlig en vigtig aktør og bidrog blandt andet med en patentbeskyttet komprimeringsteknologi.

Bell Labs blev siden opkøbt af Lucent, som indledte retssagen i 2003. I fjor købte Alcatel så Lucent, og firmaet fik i denne forbindelse den igangværende retssag med i købet.

Lucent anlagde i 2003 sag mod pc-producenterne Dell og Gateway med påstand om misbrug af rettigheder, der er nedfældet i 15 mp3-relaterede patenter, fordi firmaerne solgte computere med en præinstalleret Windows Media Player, der er Microsofts medieafspiller.

Microsoft ilede sine forhandlere til undsætning med den konsekvens, at firmaet blev hovedmodstanderen i mp3-striden.

I forrige uge afgjorde retten i San Diego, at Microsoft skulle betale en skadeserstatning på 8,5 milliarder kroner til Alcatel-Lucent. Microsoft har dog varslet en anke af dommen.

Flere vil have penge

I følge New York Times startede historien om mp3 helt tilbage i 1988, da ISO påtog sig ansvaret for at standardisere digitale multimedieformater. De nedsatte en arbejdsgruppe, der fik navnet Moving Picture Experts Group (MPEG).

I 1992 havde gruppen foretaget sine valg og foreslog blandt andet to standarder for digital lyd. Det var MPEG-1 Audio Layer 2 og MPEG-1 Audio Layer 3, bedre kendt som mp2 og mp3.

Mp3 bygger delvis på mp2. Patenter, der indgår i mp2 kan derfor også gøres gældende for mp3.

Dette indebærer, at flere selskaber end Lucent og Fraunhofer kan gøre krav på de licenspenge som eksempelvis Microsoft, Apple og hardware-producenterne betaler.

Bandt de virksomheder, der er begyndt at rasle med sablen for at få betaling for rettigheder til mp3-formatet er Philips og Thomson.

Thomson siger til New York Times, at de dog blot vil fortsætte som agent for indkrævning af licenspengene. I forbindelse med mp2 og mp3 drejer dette sig om mere end 400 hardware- og software-producenter, der har en licens

Philips har derimod allieret sig med et italiensk selskab, der hedder Sisvel. Selskabet repræsenterer også France Telecoms mp3-patenter.

I 2005 indgik Sisvel en retssag mod Thomson om rettighederne til disse patenter, en sag, der endte med et forlig.

Det har medført, at mange, som tidligere kun betalte mp3-penge til Fraunhofer gennem Thomson, nu også betaler mp3-penge til Philips og France Telecom gennem Sisvel.

Det drejer sig blandt andet om Apple, Microsoft, Motorola, Nokia og Samsung.

Vi opfandt ideen

Sidste sommer opdagede et hidtil ukendt selskab, med navnet Texas MP3 Technologies, at der var penge at tjene på det populære format.

Dette selskab gjorde ikke krav på delagtighed i udviklingen af mp3-formatet, men hævder at have opfundet selve ideen om en bærbar batteridrevet enhed, der kan afspille mp3-filer.

Texas MP3 Technologies indgav søgsmål mod Apple, SanDisk og Samsung fordi disse selskaber sælger mp3-afspillere uden at betale licens til firmaet.

Sagerne er endnu ikke afsluttet.




IT-JOB

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

BIM Coordinator

Danske Andelskassers Bank A/S

IT-konsulent
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

05. december 2024 | Læs mere


People Tech 2024: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

11. december 2024 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

06. januar 2025 | Læs mere