Vistas system til brugerkontrol åbner lem for hackere

Windows Vistas User Account Control (UAC), der skal sikre Windows bedre mod angreb, kan snydes. Man skal ikke have fuld tillid til kontrolsystemet, siger forsker i Symantec.

På sin blog har Olli Whitehouse, der er forsker i netsikkerhedsfirmaet Symantec, skrevet et indlæg, hvor han beskriver, hvordan en hacker kan misbruge UAC.

Det drejer sig om systemets advarselsbokse, som kan forandres, så informationerne ser mindre kritiske ud.

For at snyde med dialogboksene skal man gennem en omvej. Men Whitehouse fortæller, at det sagtens kan lade sig gøre.

Det begynder med, at brugeren falder for et af de typiske hacker-tricks.

”Et sandsynligt scenarium er, at brugerne er så uheldige at installere ondsindet kode fra en trojansk hest, eller at en sårbarhed i tredjeparts-programmer bliver udnyttet.

Derefter lægger den ondsindede kode en dll-fil et sted på harddisken, hvor brugeren har rettigheder til at skrive.

Ingen advarsel

Netop fordi brugeren har skriverettigheder til det sted på harddisken, kommer Windows ikke med en advarselsboks.

Efterfølgende vil den ondsindede kode aktivere ”RunLegacyCPLElevated.exe”, der gør Vista bagudkompatibel med ældre versioner af plug-ins til Windows Control Panel, som derefter kører dll-filen.

Det aktiverer en UAC dialogboks, som er indrammet i Vistas egen grønlige farve, fordi Windows tror, at filen er ok. Netop den grønlige farve viser, at den proces man skal godkende er en del af operativsystemet og derfor ser ud til at være uden onde hensigter.

Lige så snart brugeren trykker på ”Godkend”, har den ondsindede fuld adgang til at kontrollere maskinen.

”De forskellige farver viser, hvor meget tillid man skal have. Den grønne farve viser, at advarslen kommer fra Vista. Blå-grå betyder, at det er et program fra tredjepart, og når det er gulligt betuder det, at der ikke stilles nogen garantier” skriver Whitehouse.

Han mener, at det er en selvfølge, at den grønne farve er den mest tillidsvækkende.

”Det kræver, at brugeren trykker på en knap. Men vi kan maskere dialogboksen, så den ser mindre alarmerende ud. UAC blev indført, for at brugerne bedre kunne tage stilling til dialogboksene. Det er undermineret nu,” skriver Whitehouse.

Oversat af Christian Carlsen




IT-JOB

MAN Energy Solutions

Cloud FinOps Practitioner

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Seniorudviklere med lyst til faglige udfordringer

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere