I dag indfører Foreningen af Danske Internet Medier (FDIM) en ny mærkeordning, ChatCheck.
ChatCheck skal sikre, at man kan chatte uden at blive seksuelt krænket, da der med ordningen følger et kodeks som udbyderne skal overholde.
Ordningen er specielt målrettet mod forældre og børn, så de kan se, at det er sikkert at chatte på en given hjemmeside.
- Vores forventninger med ChatCheck er, at man som chat-udbyder kan vise omverdenen, at man gør noget aktivt for sikkerheden, siger direktør for FDIM, Jon Lund.
Alt skal logges
Det kodeks som udbyderne skal overholde er blandt andet, at de skal sikre, at alle chat logges og gemmes i et år, brugerne kan benytte ignorér og blokér- funktioner samt indholdet på chats overvåges maskinelt.
Ved den maskinelle overvågning reagerer forskellige filtre på nøgleord samt ikke mindst telefonnumre og vejadresser.
Hvis et nummer eller adresse udveksles på chatten, så kan hjemmeside-indehaveren granske resten af indholdet for at undersøge om der eventuelt er et barn og en voksen pædofil involveret.
Seksuelle krænkelser vil fortsætte
Videnskabsminister Helge Sander (V) er glad for at branchen frivilligt har taget ChatCheck-initiativet.
- Ulykkelige børn og unge er blevet krænket seksuelt og udsat for overgreb som følge af en kontakt, der er etableret anonymt på internettet. Jeg hilser derfor døgn-overvågning, alarmknapper og effektiv sporing af krænkere på chatportalerne yderst velkommen, som et hårdt tiltrængt initiativ, der etablerer en beskyttelse af vores børn og unge, udtaler videnskabsminister Helge Sander (V) i en pressemeddelselse.
Kontorchef Morten Ellegaard fra IT- og Telestyrelsen er også begejstret for mærkeordningen. Han påpeger dog, at man også skal være realistisk med hensyn til ordningen.
- Forventeligt vil ordningen nedsætte seksuelle krænkelser, da anmeldelser vil få forbryderne til at tænke sig om en ekstra gang og dermed forme kulturen på chatportalerne. Men det er urealistisk at tro, at de stopper helt på grund af dette initiativ, siger han.