Ny it-uddannnelse på vej

Længden på de erhvervsakademiske it-uddannelser skal skrues i vejret til trods for, at mange unge i stigende grad fravælger netop denne type uddannelsestilbud. Praktik samt tydeliggørelse af job- og kandidatmuligheder skal være ledestjernerne for de studerende.

En arbejdsgruppe under Undervisningsministeriet anbefaler nye it-uddannelser, hvor hovedfokus er på teknologi og forretningsforståelse.

Helt konkret skal der etableres en professionsbachelor, der bygger ovenpå de eksisterende it-faglige erhvervsakademi-uddannelser.

Datamatiker-, multimediedesigner- samt it- og elektronikteknolog-uddannelserne skal give adgang til relevante profilforløb under den nye professionsbachelor-uddannelse.

Desuden skal datamatikeruddannelsen forlænges, så den varer 2,5 år, hvis der kommer et forventet lovkrav om obligatorisk praktik i erhvervsakademiuddannelserne.

- Vi har hørt fra virksomhederne, at de studerende skal kunne komme videre fra eksempelvis datamatiker-uddannelsen i form af en overbygning, siger Birgitte Winge fra DI, som i arbejdsgruppen har repræsenteret Akademiuddannelsesudvalget for informatik og kommunikation.

Undervisningsministeriet forventer, at der vil blive værksat et arbejde med udvikling af den nye uddannelse med sigte på at etablere uddannelserne per august 2008.

Teknologi-tung uddannelse

Profilen for uddannelsen kræver overvejende ”tunge” it-kompetencer, hvor arbejdsgruppen peger på, at de studerende desuden skal have en større forretningsforståelse.

- Eksempelvis datamatikeruddannelsen fungerer jo ganske fint, men professionsbachelor-uddannelsen giver muligheder for enten at blive teknisk eller forretningsmæssigt stærkere, siger Birgitte Winge.

Programmering, distribuerede systemer og systemteknik er nogen af de forslag til uddannelsen som arbejdsgruppen er kommet frem til. Dog er der også "lettere” forslag såsom interaktionsdesign og spiludvikling.

Det er netop de tunge fag som potentielle it-studerende flygter fra.

Derfor skal man i rekrutteringen af studerende vise klare formål med uddannelsen i form af praktik, efterfølgende erhvervsarbejde samt mulighederne for at tage en kandidat- eller masteruddannelse.

Arbejdsgruppen anbefaler desuden, at man undersøger årsagerne til frafaldet indgående, da det på længere sigt kan blive et ”væsentligt problem”.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere