E-affald ophobes i verdens fattigste lande

Verdens rigeste nationer dumper giftigt elektronisk affald i fattige afrikanske lande, siger lederen af FN’s miljøprogram

Der rejser sig et bjerg af e-affald i Afrika, sagde Achim Steiner, der er leder af FN’s miljøprogram (UNEP) på en konference om emnet i den afrikanske by Nairobi.

UNEP anslår, at der hvert år skrottes 50 millioner tons elektronik, og at store dele havner som affald i nogle af de fattigste lande i verden.

Hvis affaldet ikke behandles korrekt, kan der være store miljøkonsekvenser forbundet med skrotningen, for produkterne er fyldt med kemikalier og tungmetaller, skriver BBC News.

Steiner kom med udtalelsen på åbningsdagen for den ugelange FN-konference, hvor deltagere fra 120 lande sætter fokus på giftigt affald.

Afrikansk losseplads

Elektronikprodukter bliver hele tiden billigere og smartere, hvilket betyder, at vi udskifter dimserne efter ganske kort tid. Det handlingsmønster betyder, at affaldsbunken vokser med lynets hast.

Alene i USA smides 20 millioner pc'er ud hvert eneste år, og mange af disse ender deres rejse i udviklingslandene, hvor de hugges op.

Traditionelt er affaldet blevet sendt til Asien, eksempelvis Indien og Kina, men her er reglerne blevet strammet, og derfor er Afrika nu blevet den nye elektroniske losseplads.

Der havner eksempelvis 100.000 elektronikprodukter i Nigerias havneby Lagos hver måned.

- Hvis det var gode og brugbare second hand-produkter, kunne det have en positiv betydning for et udviklingsland, siger Steiner.

- Men lokale eksperter vurderer, at 75 procent af disse brugte pc’er, fjernsyn eller mobiltelefoner er affald.

Afrikanerne skaffer ofte produkterne af vejen ved at brænde dem. Det er en helt forkert måde at bortanskaffe elektronikken på, og det er en stor belastning for miljøet, da processen udvikler giftige dampe samt kemikalieudslip.

Formålet med konferencen er at diskutere, hvordan reglerne kan reguleres, så vi forhindrer en miljøkatastrofe, og hvordan man oparbejder en større ansvarlighed hos producenterne for brugte elektronikprodukter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere