Kina genåbner for Wikipedia

Wikipedia har fået et overraskende comeback på kinesisk. Sitet genopstår som resultatet af firmaets insisteren på, at leksikonet er objektivt og uden fare for de kinesiske myndigheder. Dansk internetforsker tvivler på åbenheden.

Online-leksikonet Wikipedia bliver igen tilgængeligt i sin fulde version på kinesisk. Det skriver BBC News.

Så nu kan 120 millioner kinesiske internetbrugere logge på leksikonet og læse eller skrive artikler på kinesisk.

Wikipedia har tidligere været tilgængeligt i Kina.

Websitet blev dog lukket ned i 2005, da der kom referencer til massakren på Tiananmen Square og andre kritiske episoder, som viste Kina fra mindre heldige sider.

I oktober blev sitet relanceret i Kina i sin amerikanske udgave med censur, og mange forventede, at det skulle forblive sådan.

Men nu har det amerikanskbaserede Wikipedia fået et overraskende comeback på modersmålet. Og sitet kan tilgås fuldt ud.

Dermed har Wikipedia brudt igennem den massive kinesiske censurmur, der ellers er notorisk kendt for at bandlyse eller kræve kompromisser af udenlandske websiteudbydere.

Firmaer som Microsoft og Google har således tidligere måtte lancere deres produkter i Kina-venlige versioner for at få fodfæste i landet.

Wikipedia er ikke gået på kompromis

Organisationen Reporters without Borders hilser gensynet velkommen.

-Wikipedia beviser det modsatte af hvad andre store firmaer har gjort, udtaler de. Og de roser Wikipedia-cheferne for aldrig at gå på kompromis ved at censurere leksikonet.

Reporter without Borders går så vidt at understrege, at den kinesiske regering er pragmatisk nok til at se fornuften i at få udenlandske websites ind på det kinesiske internetmarked.

Selvsamme regering har ellers skrap kontrol over landets internettrafik. Kinesiske myndigheder har heller ikke ønsket at kommentere Wikipedias genkomst til .zh-domænet.

Tvivler på ændring i praksis

Den danske internetforsker, Niels Ole Finnemann, peger på, at Wikipedias genopståen kan være et seriøst gennembrud. Men han maner også til besindelse.

- Da det det kinesiske Wikipedia er den amerikanskbaserede version er det nemt at overvåge, hvem der søger på hvad. Og mon ikke folk, der for eksempel søger på Tiananmen Square, vil blive logget af efterretningstjenesten, spørger Niels Ole Finnemann notorisk.

En amerikansk-kinesisk Wikipedia-speciallist, Andrew Lih, påpeger i sin weblog, at myndighederne har givet grønt lys på grund af Wikipedia’s ledelses argument om, at leksikonet er objektivt uden nogen form for undergravende eller aktivist-venlig virksomhed.

Den kinesiske udgave af Wikipedia forventes at runde 250.000 artikler i 2007




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere