DR-forvirring om danske og svenske IP-numre

Hundreder af danskere er i en uge blevet snydt for DR på nettet, fordi IP-adresseregisteret RIPE troede, at deres IP-numre var svenske.

Flere hundrede kunder hos internetudbyderen CPH Metronet har siden lanceringen af DR’s nye live streaming på nettet i sidset uge været uden mulighed for at bruge den nye service.

Hver gang kunderne har forsøgt at se en udsendelse på DR’s netplayer, har de nemlig i stedet for eksempelvis programmet Frilandshaven fået en tekst frem på skærmen, som på engelsk fortæller at dr.dk's livetv kun kan ses af brugere med en dansk IP-adresse.

Fejl i database

Problemet skyldes ifølge CPH Metronet en fejl i den database over danske IP-adresser, som DR af ophavsretsmæssige hensyn bruger for at udelukke udenlandske IP-adresser fra at se DR’s kanaler på nettet.

CPH Metronet er nemlig ifølge IP-adresseregisteret RIPE et svensk firma, og derfor har DR i databasen udelukket CPH Metronets kunder – også selvom de altså bor i Danmark.

- Ví har en ganske positiv dialog med DR om problemet, og DR er i færd med at løse problemet, fortæller Niels Ingor, som er regional manager hos CPH-Metronet i Danmark.

Fejl i listen

Hos DR fortæller netværksspecialist Lasse Bjørn at problemet skyldes den liste over danske IP-adresser, som mediegiganten lagde ud med at bruge, ikke havde CPH-Metronets IP-adresser med, fordi firmaet er en del af en svensk virksomhed.

- Der er jo ikke en endegyldig teknisk måde at fastslå hvor IP-adresser hører hjemme rent fysisk. Derfor er man meget afhængig af geo-filtreringssystemer, siger Lasse Bjørn.

Men mange af disse beror på at slå op i en database over IP-numre.

Og slår man CPH Metronets IP-adresse op i RIPE, får man at vide, at adressen er svensk. Og derfor ser det ud som om IP-adresserne hører hjemme i Sverige.

- Så det er meget naturligt, at sådan et problem opstår, siger Lasse Bjørn.

Ifølge Lasse Bjørn er problemet med udelukkelsen af danske brugere kun relateret til DR’s live tv streaming, som blev lanceret på nettet i sidste uge.

Lasse Bjørn fortæller at det er svært at sige, hvor mange andre end CPH Metronets kunder som er ramt af problemet. Men så vidt vides har Forskningsnettet været ramt af problemet en kort overgang.

Alligevel forventer han ikke at problemets omfang er ret stort.

- Jeg forventer ikke. at det bliver et større problem. Langt de fleste kunder ser os ved hjælp af en dansk internetudbyder. De klassiske store danske internetudbydere udgør en kæmpe del af det danske internet, og de er med i databasen, siger Lasse Bjørn.

Problemet forventes løst natten til fredag, hvor en opdatering af databaserne vil betyde at CPH Metronets ip-numre nu kommer med på listen over danske ip-numre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere