Danske tv-stationer følger med interesse lanceringen af det populære annoncefinansierede svenske videodelingsite Bubblare i Danmark.
Tjenesten, som er inspireret af Goggle Video og Youtube, gør det muligt for brugerne at uploade egne videoklip og se på andre brugeres materiale.
Men det er imidlertid ikke kun brugernes egne videoklip som havner på siden.
Også ophavsrettigheds-beskyttet materiale finder vej til Bubblare og andre videodelingssider.
Alsang med fy-ord
I Sverige har den nationale tv station Sveriges Television (SVT) således truet Bubblare med bål og brand, fordi klip fra den populære udsendelse Alsang på Skansen havnede på sitet udsat for undertekster med sjofle ord.
Klippene blev ifølge Bubblares direktør, Oskar Kalmaru, taget af siden med det samme.
Hos Bubblare er politikken, at man fjerner alt det, som stationerne gerne vi have fjernet, bare de siger til. Men efter SVT-sagen i sommer, har der ikke været flere problemer, fortæller Oskar Kalmaru.
- Andre kanaler, hvis materiale også er på sitet, har ikke ladet høre fra sig. Det tolker vi som en stille accept og en mulighed for gratis reklame, siger Oskar Kalmaru.
Ingen nævneværdige problemer
Hos Danmarks Radio har man ikke tidligere haft problemer med, at udsendelser er havnet på de store video-delingssider.
- Ikke i nævneværdigt omfang. Det er noget vi er opmærksomme på, men vi har ikke oplevet det som et systematisk problem, siger Erik Henz Kjeldsen, udviklingschef for nye medier hos DR.
Alligevel vil tv-stationen med interesse følge det nye site.
Selv om DR har købt rettigheder til at vise indhold på tv og dr.dk, så vil det nemlig typisk være ulovligt, hvis nogen videreformidler indholdet til en tjeneste som bubblare, fortæller Erik Henz Kjeldsen.
- Det er jeg sikker på, at rettighedshaverne vil være ret optaget af, siger Erik Henz Kjeldsen.
Også hos TV2 vil man følge Bubblare med interesse af flere grunde, fortæller Rune Bech, som er direktør for interaktivt indhold og tjenester hos TV2.
Tv2 selv på vej med videodeling
En ting er nemlig risiciene for at ophavsretsbeskyttet materiale havner på siden.
En anden er det potentiale, som er i videodelingssiderne.
Tv-stationen har nemlig selv planer om at lave noget lignende, fortæller Rune Bech.
- Vi har en af landets største websites. Vi er meget fokuserede på brugergenereret indhold, og derfor vil vi følge Bubblare med interesse, siger Rune Bech.
Hos Bubblare vil Oskar Kalmaru ikke ud med, hvor mange der besøger siden. Men han oplyser, at tallet er stigende. Han vil heller ikke fortælle. hvor mange annoncører siden har i øjeblikket.