Ny dansk RFID-brik med hængelås

En ny type RFID-brik med sikker styring af de lagrede informationer er netop lanceret af det danske firma RFIDsec. Teknologien kan blive et gennembrud for udbredelsen af RFID, der ikke krænker privatlivets fred.

Det danske firma RFIDsec har netop præsenteret en RFID-teknologi, som kan være løsningen på det problem, der gennem de seneste år effektivt har stoppet udbredelsen af RFID til forbrugere:

At en typisk radiobrik vil ’sladre’ til alle, der spørger, og derfor giver mulighed for omfattende registrering og overvågning.

Ved hjælp af stærk kryptering på chipniveau har RFIDsec udviklet en persondatabeskyttet, som gør ejeren i stand til at kontrollere informationen på chippen på alle niveauer.

Adgangen til informationerne kan styres af ejeren af den vare, chippen sidder på, fortæller Mikkel Løcke Winther fra RFIDsec.

Frygt for overvågning

Indtil videre har RFID-teknologien kun fundet anvendelse i mere overordnede logistikløsninger, fordi borgerorganisa­tioners frygt for overvågning samt generel uenighed om standarder for RFID-sikkerhed har sat en effektiv stopper for udbredelsen af de små chips til for eksempel tøj eller dagligvarer.

Kryptering og adgangskontrol har hidtil kun været mulig med de større og dyrere batteridrevne RFID-chips, men det ændrer RFIDsec nu på.

– Det unikke ved vores teknologi er den relativt stærke kryptering på en passiv RFID-tag uden batteri. Det betyder, at al information til og fra RFID-taggen er krypteret og ikke kan de-krypteres. Samtidig har taggen en envejsgodkendelse, som sørger for, at den kun svarer godkendte scannere. Andre vil ikke kunne læse indholdet, siger Mikkel Løcke Winther.

Firmaet har udviklet et patentbeskyttet adgangshåndteringssystem, som gør forbrugeren i stand til at styre adgangen til informationen på taggen.

– Når for eksempel et fjernsyn bliver langet over disken, vil kunden få en ny ‘nøgle’ til chippen og vil dermed overtage ejerskabet og kontrollen med den. Hjemme i stuen kan han så via en browser eller en mobiltelefon bestemme, hvornår eksempelvis en tv-reparatør skal have adgang til informationen på radiobrikken, fortæller Mikkel Løcke Winther.

– Vi har bygget et system til RFID-taggen, som giver forskellige folk forskellige rettigheder på forskellige tidspunkter, siger han.

Fremtidens standarder

Kvadratmillimeter små radiobrikker med regnekraft koster i øjeblikket mellem seks og ti kroner. RFIDsecs persondatabeskyttede løsning kommer til at koste ti til tyve procent mere, fortæller Mikkel Løcke Winther.

Men trods den højere pris forventer han, at kunderne vil købe firmaets radiobrikker.

– Vores system bringer meget mere end 15 procent ekstra værdi med sig. Man kan bruge taggen til mange flere ting, og man har samtidig bevis for, at taggen ikke er ændret ved uautoriseret adgang, siger Mikkel Løcke Winther.

RFIDsecs erklærede mål er at få gjort firmaets produkt til en del af fremtidens standarder for sikker brug af RFID. Det skal ske ved at åbne døren til teknologien for andre mod en symbolsk betaling, fortæller Mikkel Løcke Winther.

Marked for løsningen

– Hvis vores teknologi skal slå fuldt igennem, så skal vi også med i de nyere standarder. Vi kommer ikke selv til at lave en chipfabrik. I stedet vil vi arbejde sammen med partnere, som jeg endnu ikke kan oplyse noget om, siger Mikkel Løcke Winther.

Hos Innovation Lab har man i årevis holdt øje med RFID-teknologien og har derfor et stort overblik over udviklingen. Og her mener projektchef Peter Dreyer, at RFIDsecs løsning har et marked.

– Men om det bliver i detailhandelen, er et spørgsmål om, hvor afgørende forbrugerne i sidste ende vil synes, det er, at man kan risikere at få scannet sine varer af folk, som passerer en, siger han.

Så længe radiobrikkerne ikke sender på UHF-båndet, er læseafstanden nemlig kun omkring ti centimeter.

Det betyder, at nysgerrige nærmest skal helt ned i folks poser for at scanne, hvad man har købt. Med mindre de render rundt med scannere på størrelse med en entredør, fortæller Peter Dreyer fra Innovation Lab.

Privacy i RFID-teknologi

– Hvis vi kommer ud over forbrugerområdet, så er der helt givet scenarier, hvor det giver voldsom mening at anvende krypterede RFID-tags. Eksempelvis ved gifttransporter på tværs af lande og kontinenter, vil det være hensigtsmæssigt at det kun er dem, som står for fragten, der ved, hvad transporten indeholder, siger Peter Dreyer.

Hos brancheorganisationen ITEK under Dansk Industri ses RFIDsecs løsning som et af flere bud på en løsning af sikkerhedsproblemet ved radiobrikkerne.

– Jeg synes, det er positivt, at vi ser en dansk virksomhed, som nu har implementeret privacy i RFID-teknologi. Det er et eksempel på en af flere mulige teknologier, hvor man kan få løst de problemer, der har været rejst kritik af, siger konsulent Henning Mortensen fra ITEK.

Læs mere om RFID i fredagens trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere