Topnordic sætter sig tungt på markedet

Med overtagelsen af Atea bliver Topnordic/Ementor en så dominerende virksomhed, at det kan blive vanskeligt at få myndighedernes godkendelse af handlen.

Topnordic kan få problemer med at få godkendt overtagelsen af Atea.

Efter overtagelsen bliver den samlede virksomhed nemlig totalt dominerede på nordisk plan med en samlet omsætning på mere end 12 milliarder kroner om året.

- Jeg tror, at det kan blive svært at få den her overtagelse godkendt af konkurrence-myndighederne, vurderer Nils Molin, administrerende direktør for analysehuset IDC i Sverige.

Topnordic/Ementor/Atea bliver simpelthen så stærk en virksomhed, at den ifølge Molin vil ændre markedsdynamikken.

- Den samlede virksomhed kan overtage noget af den købekraft, som forhandlerne har i dag, og distributørerne bliver på den måde endnu mere pressede fremover, konstaterer IDC-direktøren.

Også herhjemme skal opkøbet granskes nøje af Konkurrencestyrelsen.

Med en forventet årlig omsætning herhjemme på 4,2 milliarder kroner overstiger den samlede virksomhed Konkurrencestyrelsens grænseværdi på 3,8 milliarder kroner.

- Konkurrencestyrelsen skal granske købet og blåstemple overtagelsen, hvis en virksomheds-overtagelse fører til en omsætning på mere end 3,8 milliarder kroner herhjemme, siger Hans Kierkegaard, kontorchef, Center for fødevarer og industri, Konkurrencestyrelsen.

Handler direkte allerede

Allerede i dag går Atea uden om distributørerne og handler direkte med producenterne, når det passer virksomheden.

- Og det bliver mere almindeligt i det nye selskab, der får endnu flere indkøbs-kræfter at trykke distributørerne på maven med, siger Nils Molin.

På den måde får de store producenter som HP og Fujitsu Siemens meget mere indflydelse på priser og handelsforhold fremover, og det bliver sandsynligvis ikke til fordel for de helt små aktører i markedet.

IDC's svenske direktør mener, at Topnordic/Ementor/Atea kan gøre to ting for at lette en godkendelse fra konkurrencemyndighederne.

- En måde at undgå at blive stemplet som monopol-virksomhed er at kalde Europa sit hjemmemarked. Et europæisk selskab kan ikke klandres for at være dominerende i regionen Skandinavien, når hele Europa er hjemmemarkedet, siger Nils Molin.

Vil vokse i Europa

Den strategi forfølger hovedaktionær i Topnordic og bestyrelsesformand i Ementor Ib Kunøe allerede.

Han har fastslået, at Topnordics næste mål er Baltikum og Tyskland.

Også Topnordics administrerende direktør Claus Hougesen er ude med erklæringer om, at det samlede selskab får Europas tredjestørste indkøbsmuskel, og at selskabet "dermed bliver en vigtig dansk, nordisk og europæisk partner for de globale it-producenter."

Er Dell en direkte konkurrent?

- Topnordic/Ementor/Atea kan også udråbe Dell som en direkte konkurrent i forsøget på at lette vejen til en godkendelse af konkurrencemyndighederne i Danmark, Norge og Sverige, siger Nils Molin.

Dell har også en direkte salgsmodel og ved at udråbe den storsælgende amerikanske virksomhed som primær konkurrent, lugter situationen mindre af konkurrenceforvridning.

Fire uger

Indtil videre er de mulige problemer med konkurrencemyndighedernes godkendelse den eneste sky, IDC-direktør Nils Molin kan se, der skygger for en ellers på alle måder fordelagtig virksomhedsovertagelse.

Konkurrencestyrelsen har fire uger til at vende tommelfingeren op eller nej fra det tidspunkt, styrelsen har fået de ønskede oplysninger fra parterne.

- Med mindre der er tale om en meget vanskelig sag. Så kan tidsfristen udvides til tre måneder, siger Hans Kierkegaard fra Konkurrencestyrelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere