Offentlige ansatte slipper for pinkode-tyranni

En ny standard er på vej, så en offentligt ansat kan kigge på alle it-systemerne med en enkelt pinkode. Det offentliges it-arkitekturkomité giver snart grønt lys.

Der er lys forude for de offentligt ansatte, der arbejder på kryds og tværs af flere it-systemer.

Hvor de i dag skal logge sig ind på hvert eneste system og derfor huske en lang række pinkoder, lægger en kommende offentlig standard op til, at brugeren kan nøjes med at logge ind én gang.

Regeringens it-arkitekturkomité har netop haft standarden i høring, og den forventes, i tilpasset form, at blive vedtaget omkring månedsskiftet november/december.

Standarden gælder, hvad arkitekturkomiteen betegner som brugerstyring. Det handler om hvem, der har ret til at se hvilke data, hvad de har ret til at gøre med disse data og hvornår.

Dertil kommer, at når brugeren har identificeret sig over for det første system, “blåstemples” denne til også at have visse rettigheder over for andre systemer.

Standarden bliver ikke obligatorisk for det offentlige, påpeger formanden for it-arkitekturkomiteen, Niels Pagh-Rasmussen. Han er chef for det it-strategiske kontor i IT- og Telestyrelsen.

– Men den vil udgøre en stor hjælp for borgmesteren eller andre, der sender en sådan opgave i udbud. Man kan blot henvise til standarden, siger Niels Pagh-Rasmussen.

Økonomiske og sikkerhedsmæssige incitamenter til at indføre den type system findes der nok af. Administration af rettigheder til systemer er blevet en kompleks, omkostningskrævende opgave, og især når det gælder systemer, som andre myndigheder, borgere eller virksomheder også har adgang til.

På markedet findes et pænt udbud af de såkaldte ID Management-systemer heriblandt fra IBM, HP, Oracle, Computer Associates og Sun Microsystems.

– Vi forholder os til, hvad der anvendes, og de standarder, vi har med i første version, er modnede standarder, siger Niels Pagh-Rasmussen, der bebuder nye versioner i takt med, at teknologien modnes.

Hos den kommunale it-central, KMD, hilses brugerstyringsstandarden velkommen.

– Jo flere tekniske standarder, der falder på plads i det offentlige, jo bedre, siger Ole N.J. Jensen, direktør hos KMD med ansvar for området “lovbaseret it”.

– Vi skubber også på for at få fagmæssige standarder fastlagt inden for, hvad vi kalder domæner, som for eksempel ældreområdet eller energi-områder. Der er behov for en entydig opfattelse af begreber og brug af koder, siger Ole Jensen.

KMD har inviteret konkurrenter og den offentlige sektor til en workshop om standarder inden for det offentlige den 17. november. KMD, der i årtier selv har sat standarden på det kommunale område, har offentligt erklæret, at den rolle ønsker man ikke længere at have.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere