Oracle holder IBM på pinebænken

Kunder i mange af de firmaer, som Oracle har opkøbt, bruger flittigt IBM's DB2-database. Oracle mener imidlertid, at selskabets egen database er bedst, men kunderne skal høres. En beslutning om, hvorvidt IBM er inde eller ude i Oracles fremtidige, store ERP-verden, falder tidligst om seks måneder.

San Francisco: Oracle, der er godt i gang med at fortrænge IBM som verdens største leverandør af tunge databaser, holder konkurrenten på pinebænken, hvad angår fremtiden for IBM DB2-databasen i Oracles nye univers.

Oracles opkøb af firmaer som Peoplesoft inklusive J.D. Edwards, Retek og Siebel er en trussel for verdens største it-selskab, idet mange af disse firmaers kunder baserer sig på brug af IBM's relationelle database, DB2.

Og Siebels relativt nye og succesrige online CRM-tjeneste (Customer Relationship Management) køres udelukkende på DB2, men vil uden videre kunne flyttes.

Det er Oracles Project Fusion, der udgør truslen for IBM. Projektet går kort sagt ud på at skabe Oracles fremtidige ERP-platform. Det store spørgsmål bliver, om fremtidens ERP-platform kun supporterer Oracles egen database eller også andre, såsom IBM's.

Må opgive funktionalitet

-Vi gør ting med vores database, som ingen andre kan, så det handler også om, hvad man må opgive, hvis man understøtter flere databaseplatforme, sagde Oracle-topchefen Charles Phillips på et pressemøde under Oracle OpenWorld-konferencen, der blev indledt i går i San Francisco med 35.000 deltagere.

Project Fusion baseres ifølge Oracle på det bedste fra alle produkter ? ERP som de kundevendte CRM. De første mindre dele kommer på markedet i 2007, mens de større elementer, såsom økonomistyringen og Human Ressources, først kommer i 2008.

Beslutningen om, hvorvidt DB2 kommer ind i varmen, er dog ikke Oracles alene. Ifølge Charles Phillips er der nedsat et såkaldt Fusion Strategy råd, hvor nøglekunder har sæde, og hvor vurderingen fra mange andre kunder inddrages. Phillips skønner, at beslutningen vil blive truffet om seks til ni måneder.

WebSphere inde i varmen

Phillips fremhævede imidlertid en anden beslutning, der er til IBM?s fordel. IBM's middleware-platform, WebSphere, er inde i varmen.

Middleware betegnes som limen, der forbinder applikationer, internettet, databaser og softwareservices ? også på tværs af fabrikater. Desuden favnes analytiske applikationer (Business Intelligence), portaler, udviklingsværktøjer og meget andet under begrebet.

Oracle har sin egen middleware, kaldet Fusion, der ifølge Phillips æder markedsandele, men kunder kan altså vælge at bygge deres nye ERP (Project Fusion) den platform.

En anden stor middleware-spiller, Bea Systems, der ligesom IBM ikke selv har ERP på hylderne, inviteres imidlertid ikke indenfor. Beslutningen begrunder han med, at kunderne ikke satser på Bea.

IDC og Gartner uenige
Det vil imidlertid betyde meget for IBM at komme ind i varmen også på databasesiden, da firmaets vækst på den front i forvejen er lavere end både Oracles, Microsofts og markedet generelt.

Konkurrencesituationen er dog uklar, da analysefirmaerne er uenige. IDC giver Oracle et klart lederskab med en 41 procents andel af markedet, fulgt af IBM?s knap 31 procent og Microsofts 13 procent. Mens Gartner giver førertrøjen til IBM med en markedsandel på godt 34 procent, mod Oracles knap 34 procent og Microsoft 20 procent.

IDC siger, at markedet for relationsdatabaser vokser 12 procent, mens Gartner siger 10 procent. Begges tal viser dog også, at IBM's vækst ligger omkring en tredjedel under markedsvæksten. Oracles vækst ligger over, men vækstvinder er Microsoft med sin SQL-database.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere