Godmorgen og velkommen til Computerworlds morgen-briefing
Det er torsdag, og vi er klar med dagens første it-nyheder til de trofaste læsere.
Hvad enten du sidder i bilen, bussen eller toget på vej til arbejde, eller du nyder en stille start på dagen, kan du altid tune ind og få overblikket her.
Så lad os tage hul på dagens morgen-briefing, der igen i dag er sat sammen af Qëndrim Fazliu.
Mere end halvdelen af virksomheder inden for kritisk infrastruktur mangler overblik over cybersikkerhed i forsyningskæden
Mere end halvdelen af virksomhederne inden for kritisk infrastruktur i Norden mangler overblik over cybersikkerheden i deres forsyningskæde.
Det betyder, at hackerangreb via tredjepartsleverandører udgør en stigende trussel, viser en ny undersøgelse fra DNV Cyber.
Eksperter advarer om, at regulering og investeringer i cybersikkerhed ikke er nok, hvis ikke hele forsyningskæden sikres.
EU's kommende NIS2-direktiv og Cyber Resilience Act skærper kravene på området, men virksomhederne skal være proaktive for at holde trit med trusselsbilledet, lyder opfordringen i forbindelse med undersøgelsen.
Justitsministeren skal i åbent samråd om Metas databeskyttelse i dag
Digitaliseringsudvalget har i dag kaldt justitsminister Peter Hummelgaard i åbent samråd for at svare på, om Meta har levet op til Det Europæiske Databeskyttelsesråds afgørelse fra 2023.
Samrådet er åbent og finder sted i dag - torsdag - klokken 10:15, fremgår det af Folketingets hjemmeside.
Udvalget vil spørge, om ministeren mener, at Meta, der blandt andet ejer Facebook, har gjort tilstrækkelige tiltag for at efterleve Det Europæiske Databeskyttelsesråds hurtig bindende afgørelse af 27. oktober 2023.
Samtidig skal ministeren svare på, om han er tilfreds med niveauet for beskyttelsen af brugerne på Metas platforme.
USA strammer skruen og indfører nye sanktioner mod kinesiske tech-virksomheder
USA har tilføjet mere 80 virksomheder til landets eksportrestriktionsliste.
Det gælder blandt andet seks enheder fra Inspur Group, der beskyldes for at understøtte Kinas militære udvikling inden for supercomputere og AI, skriver Reuters.
De amerikanske restriktioner sigter efter at bremse Kinas avancerede teknologiske fremskridt.
På den anden side har Kina fordømt tiltaget og varsler modtræk.
De to lande har igennem en længere overrække forsøgt at stække hinanden i det digitale kapløb på flere fronter.
To milliarder ekstra til bedre kvalitet af uddannelserne skal gøre det mere attraktivt at blive datamatiker
Regeringen og et bredt politisk flertal har afsat næsten to milliarder kroner årligt til at løfte kvaliteten af professions- og erhvervsuddannelser.
Det betyder blandt andet flere undervisningstimer, bedre vejledning og nye muligheder for at tage uddannelserne på deltid.
Aftalen indebærer samlet en prioritering til området på 1,94 milliarder kroner fuldt indfaset i 2032.
Derudover åbnes der for 800 nye engelsksprogede studiepladser inden for STEM/it-området – uden for Aarhus og København for at imødekomme virksomhedernes efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft, lyder det i en meddelelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Næsten 60 procent af de danske virksomheder overvejer at droppe amerikansk cloud
58 procent af de danske virksomheder overvejer at reducere samarbejdet med amerikanske cloud-udbydere.
Geopolitisk usikkerhed og stigende bekymringer om datasuverænitet får flere til at se mod europæiske alternativer, viser en undersøgelse fra fra ScanNet.
Samtidig angiver mere end 40 procent af de adspurgte, at det er ideologi, der driver overvejelserne om at droppe de amerikanske leverandører.
Cirka to tredjedele af respondenterne i undersøgelsen oplyser, at de amerikanske cloud-virksomheder især er blevet mindre attraktive at samarbejde med inden for de seneste to måneder.
Tendensen kan få store konsekvenser for de globale cloud-markeder, hvor amerikanske spillere traditionelt har domineret noget nær fuldkomment.