Artikel top billede

Talent er fint nok - men der skal mere til, hvis du skal blive til noget

Talent er fint nok, men vedholdenhed, karakterstyrke og viljen til at lære er af langt større betydning.

Øvelse gør mester, og det er ikke kun den slags godtkøbssnak forældre fyrer af til deres frustrerede småbørn, der bliver ved at vælte på cyklen, men et velunderbygget faktum.

Det er samtidig den overordnede pointe i Adam Grants bog ”Hidden Potential: The Science of Achieving Greater Things”, der netop er udkommet på dansk under titlen ”Det skjulte potentiale – teorien om at opnå større ting.”

Grant er kendt som en af verdens førende organisationspsykologer og for sine analyser af motivation, læring og ledelse. Han har tidligere skrevet bestselleren ”Tænk igen”, hvor han udforskede værdien af at revurdere vores overbevisninger og aktivt opsøge ny viden.

I ”Det skjulte potentiale” gør han op med ideen om, at nogle mennesker er født med et særligt talent – mens andre står i stampe, fordi de netop mangler talent.

I stedet argumenterer Adam Grant for, at succes i høj grad formes af vores karakter, vores vilje og evne til at lære og af det miljø, vi befinder os i.

Han viser, hvordan mennesker, der starter på et lavt niveau, ofte kan overgå dem med medfødte evner, hvis de får de rette muligheder og arbejder målrettet med deres udvikling.

Blandt bogens centrale temaer er evnen til at håndtere modgang, acceptere fejl som en naturlig del af læringsprocessen og udvikle strukturer, der understøtter motivation.

Derfor handler succes langtfra kun om, hvorvidt man er særligt begavet indenfor et eller andet felt, men om hvor meget vi er i stand til at forbedre os over tid.

Som eksempler bruger Adam Grant en kombination af videnskabelig forskning og konkrete eksempler – fra skakspillere i Harlem til iværksættere, der overvinder store udfordringer – for at illustrere, hvordan potentiale kan opdyrkes og aktiveres.

Her er egenskaber som disciplin, nysgerrighed og vedholdenhed ofte mere afgørende end rå intelligens.

Ligesom Grant peger på, hvordan samfundet har tendens til at undervurdere mennesker, der ikke skiller sig ud fra starten, men som udvikler sig over tid.

Undervejs må læseren måske nok bære over med, at en del af pointerne prygles vel rigeligt.

Men i den store sammenhæng er ”Det skjulte potentiale” en både inspirerende og letforståelig bog, der kan være god at læse for både ledere eller bare for dem, der har brug for et letforståeligt og videnskabeligt funderet spark bagi.